Residentie Orkest

Met zijn nieuwe artistieke profiel bewijst het Residentie Orkest meer dan ooit dat symfonische muziek ook in de 21e eeuw voor een groot en breed publiek van betekenis kan zijn. Het orkest geeft concerten in zijn thuishaven de Dr Anton Philipszaal, waar concertbezoekers vooraf worden bediend met de RO-Starter, een levendig voorprogramma met live muziek en interviews. Daarnaast doet het orkest het hele seizoen bijzondere producties in het Paard van Troje, waardoor het ook van betekenis is voor studenten en young professionals. Het orkest treedt in toenemende mate op in omliggende gemeenten als Leiden, Gouda en Wassenaar, en is ook veelvuldig te horen op diverse grote podia in binnen- en buitenland.

Orkest van de stad
Het Residentie Orkest is ook nadrukkelijk in de stad Den Haag aanwezig, met openluchtconcerten en educatieve projecten op talloze scholen. Daarnaast is het orkest steevast betrokken bij belangrijke gebeurtenissen, zoals de viering van het honderdjarig Vredespaleis en de jaarlijkse Troonrede. Ook viert het orkest samen met de bewoners van (groot) Den Haag de feestdagen met kerst-, nieuwjaars-, Koningsdag- en Prinsjesdagconcerten. Belangrijk zijn ook de samenwerkingen met Haagse- en nationale partners als het Nationaal Toneel, Festival Classique, Paard van Troje, Gemeentemuseum en De Nederlandse Opera, Nederlandse Opera Academie en de Zaterdagmatinee.

Educatie
Speerpunt in de ambities van het Residentie Orkest is het educatieve beleid. Jaarlijks participeren meer dan 25.000 scholieren in educatieve projecten, waarmee het Residentie Orkest dé aanjager van muziekeducatie is in Den Haag. Het orkest heeft daartoe een educatieprogramma ontwikkeld voor alle leeftijden. Voor amateurmuzikanten worden masterclasses en orkestweekenden georganiseerd waarbij zij respectievelijk les krijgen van en meespelen met professionele musici uit het orkest. Voor het onderwijs zijn speciale activiteiten ontwikkeld voor basisscholen en het voortgezet onderwijs. Van schoolconcerten en repetitiebezoeken tot een nascholingscursus voor leerkrachten en een intensief driejarig muziekonderwijstraject voor Haagse basisscholen. In 2011 ging The Residents van start, een project waarin Haagse basisschoolleerlingen in de Schilderswijk, Transvaalbuurt en Escamp de mogelijkheid krijgen zelf een muziekinstrument te leren bespelen. Het Residentie Orkest is initiatiefnemer van dit project en werkt samen met onder andere het Koorenhuis en Theater Dakota. Hiermee wil het Residentie Orkest ook bijdragen aan de sociale cohesie in de stad Den Haag. Door een samenwerkingsverband met de Masteropleiding van het Koninklijk Conservatorium levert het orkest daarnaast een goede bijdrage in talentontwikkeling.

Dirigenten
In de beginjaren stond het Residentie Orkest onder leiding van oprichter dr. Henri Viotta. Al snel was het orkest een pleisterplaats voor componisten als Richard Strauss, Igor Stravinsky, Max Reger, Maurice Ravel, Paul Hindemith en Vincent d’Indy. Als gastdirigenten traden onder anderen Arturo Toscanini, Bruno Walter, Leonard Bernstein en Hans Knappertsbusch op. Na de Tweede Wereldoorlog werd Willem van Otterloo aangesteld. Hij was chef-dirigent van het Residentie Orkest van 1949 tot 1973 en bouwde een bijzondere reputatie op door de hoge speelkwaliteit te koppelen aan een avontuurlijke programmering. Na Van Otterloo voerden achtereenvolgens Jean Martinon, Ferdinand Leitner, Hans Vonk, Evgenii Svetlanov en Jaap van Zweden het orkest aan als chef-dirigent. Tot de zomer van 2012 was Neeme Järvi chef-dirigent van het Residentie Orkest. Vaste gastdirigent is Richard Egarr, vanaf zomer 2015 is Jan Willem de Vriend vaste dirigent.

        

foto het orkest