Amare is de naam van het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex aan het Spui in Den Haag

Het onderwijs- en cultuurcomplex (OCC) in Den Haag gaat Amare heten. Dit is Italiaans voor zowel liefhebben als een verwijzing naar “a mare” of te wel “aan zee”. Vanaf 2021 biedt Amare onderdak aan Residentie Orkest Den Haag, Zuiderstrandtheater, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium.

Sven Arne Tepl, Algemeen & Artistiek Directeur Residentie Orkest Den Haag over de naam: “Amare, oftewel liefhebben en omarmen, draagt muzikaliteit in zich en weerspiegelt de locatie aan zee. Het is een vriendelijke, warme en gastvrije naam die uitnodigt om elkaar te ontmoeten en samen van muziek en dans te genieten.”

Het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex wordt een Huis voor heel Den Haag. Een huis voor podiumkunsten, creatieve ontwikkeling en (internationaal) excellente programmering. Iedereen is er welkom, voor een theater- of concertbezoek, een les, een repetitie of zomaar een kop koffie of ontmoeting. Samen met de andere culturele instellingen aan het Spui gaat Amare het culturele hart van Den Haag vormen.

Over het gebouw
Amare is ontworpen door architecten JCAU en NOAHH en wordt gebouwd door bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw, beide VolkerWessels ondernemingen). Het gebouw is straks niet alleen markant, maar ook duurzaam. Het krijgt onder meer 4.000 m² zonnepanelen, hemelwater gespoelde toiletten, temperatuurregulatie door gebruik van de bodem als warmte- en koudebron, 50 in de gevel verwerkte broedkasten voor verschillende soorten vogels en 28 ingebouwde vleermuizenverblijven.

Het gebouw wordt circa 125 meter lang, 70 meter breed en 38 meter hoog en heeft een vloeroppervlak van zo’n 54.000 m2: ongerekend ongeveer 7,5 voetbalvelden. Het krijgt een theaterzaal met ongeveer 1.300 zitplaatsen, een concertzaal met een capaciteit van om en nabij 1.500 mensen, een ensemblezaal die plaats biedt aan zo’n 600 bezoekers en een repetitiezaal waar ook nog eens 200 mensen terechtkunnen. Ook is er ruimte voor winkels en horeca. De vier ‘voorgevels’ maken dat het gebouw een open en van alle kanten toegankelijke ontmoetingsplaats is voor zowel liefhebbers van muziek en cultuur als passanten en winkelend publiek.

GA TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT