Anja Bihlmaier vanaf zomer 2021 nieuwe chef-dirigent Residentie Orkest Den Haag

Jun Märkl naast Richard Egarr vaste gastdirigent

 

Vanaf de zomer van 2021 is Anja Bihlmaier de chef-dirigent van het Residentie Orkest Den Haag. Bihlmaier is de opvolgster van Nicholas Collon, die in 2021 na vijf jaar naar het Finnish Radio Symphony Orchestra vertrekt. 
De vermaarde dirigent Jun Märkl is benoemd tot vaste gastdirigent. Samen met chef-dirigent Anja Bihlmaier en vaste gastdirigent Richard Egarr vormt hij het driekoppige dirigententeam van het Haagse symfonieorkest.

Sven Arne Tepl, algemeen en artistiek directeur Residentie Orkest: “Wij feliciteren Nicholas Collon hartelijk met zijn benoeming in Finland. We hebben veel bijzondere gezamenlijke concertmomenten achter ons en in de twee komende seizoenen nog veel spannende programma’s voor ons, en zullen hem natuurlijk ook als gastdirigent bij ons terugzien. Met Anja Bihlmaier als chef-dirigent en de benoeming van vaste gastdirigent Jun Märkl naast Richard Egarr krijgen we een veelzijdig en gepassioneerd team in huis. Drie dirigenten van internationaal formaat, geweldige artiesten, energieke communicatoren die ideaal bij ons passen. Het is heel bijzonder dat zij zich aan Den Haag verbinden en samen met ons de spannende fase in het nieuwe Onderwijs- en Cultuurcomplex ingaan.”

Anja Bihlmaier (1978) maakte in november 2018 haar gevierde debuut bij het Residentie Orkest met Bernstein, Barber en Dvořáks Symfonie nr. 9. Dit programma werd uitgezonden op Radio 4. Bihlmaier, met een schat aan ervaring als Kapelmeisterin en plaatsvervangende Generalmusikdirektorin bij diverse Duitse operahuizen, geldt als een snel rijzende ster in de internationale dirigentenwereld. Recent dirigeerde ze het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern, Royal Stockholm Philharmonic en Lahti Symphony Orchestra. In het komende seizoen dirigeert Bihlmaier o.a. het City of Birmingham Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Auckland Philharmonia Orchestra, RTE National Orchestra of Ireland, Tampere Philharmonic, Gothenburg Symphony, Brittens ‘A Midsummer Nights Dream’ bij Malmö Opera en een nieuwe productie bij Volksoper Wien.

Jun Märkl (1959), die naast het grote Duitse repertoire een doorleefde visie heeft op de Franse impressionisten en twintigste-eeuwse muziek, stond in de afgelopen seizoenen al diverse malen voor het Residentie Orkest. Hij dirigeerde bij operahuizen in Wenen, Berlijn, München en Dresden en stond o.a. voor Symponieorchester des Bayerischen Rundfunks, München, Hamburg, Oslo philharmonics, Cleveland, Boston, Chicago, Philadelphia, Montreal, Melbourne, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Tonhalle Orchester Zürich en Orchestre de Paris.
Zijn discografie bestaat uit ruim vijftig CD’s, met werken van onder anderen Schumann, Mendelssohn, Wagner, Ravel, Hosokawa, Messiaen en Debussy.

Richard Egarr (1963) is al vele jaren vaste gastdirigent van het Residentie Orkest. Als dirigent en pianist staat de boeiende verteller garant voor avontuurlijk en intelligent speelplezier. De ‘meester van de oude muziek’ is sinds 2006 music director van de Academy of Ancient Music en is regelmatig  gastdirigent bij toporkesten zoals het London Symphony Orchestra, Dallas Symphony Orchestra, Philadelphia Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij is tevens Music Director Designate bij Philharmonia Baroque Orchestra and Chorale vanaf zomer 2020.

GA TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT