Home Sessions

Vanuit de musici thuis

Tijdens de ‘intelligente lockdown’ vanaf half maart 2020 konden jullie niet meer van ons genieten in de concertzalen. Dus brachten onze musici vanuit hun eigen huis de mooiste klassieke muziek en de leukste persoonlijke verhalen. Zo bleven wij toch nog met elkaar verbonden!

René Pagen, onze aanvoerder hoorn, dompelde zich voor deze Home Session in de wereld van Robin Hood. Hij speelt alle hoornpartijen van de titelmuziek van de film Robin Hood: Prince of Thieves. Draai de volume lekker hoog en geniet van deze video.

Ook onze hoorniste Elizabeth Chell miste tijdens corona het samenspelen met haar collega’s. Ze bedacht een manier om toch samen te kunnen spelen. Benieuwd hoe zij dat in haar eentje doet? Bekijk dan de video, waar ze ‘Someone watch over me’ van George Gershwin speelt.

Deze keer een Home Session vanuit Berlijn! Aanvoerder altviool Hannah Strijbos speelt samen met cellist Leonard Elschenbroich Beethovens Augengläser Duo voor altviool en cello. Leonard Elschenbroich heeft al eerder bij het Residentie Orkest gesoleerd en zou samen met ons op het podium staan tijdens het Tweede celloconcert van Sjostakovitsj. Helaas is dit concert uitgesteld en daarom zijn we zo blij om deze Home Session met jullie te kunnen delen.

Onze violist Abel Rodriguez Garcia speelt tijdens zijn Home Session het prachtige ‘L’Aurore’ van de Belgische componist en violist Eugène Ysaÿe. Tijdens dit impressionistische stuk word je uitgenodigd om te luisteren naar de zonsopgang, terwijl de vogels ontwaken en het licht weer begint te schijnen. Toepasselijk nu we weer langzaamaan wat vrijheid terugkrijgen.

René Pagen, onze aanvoerder hoorn, ging speciaal naar de Hoorneboegse heide om op zijn Alpenhoorn te spelen. Ben jij ook benieuwd hoe hij deze drie en een halve meter lange hoorn daar kreeg? Bekijk dan zijn Home Sessions. Geloof ons: het is niet wat je denkt!

Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid speelt onze violiste Agnes Houtsmuller het prachtige ‘Nigun’ van de Amerikaanse componist van Zwitsers-Joodse afkomst Ernest Bloch. Hij haalde hiervoor inspiratie uit zijn liefde voor het Jodendom.

Timothy Dowling, onze aanvoerder trombone , vertelt in zijn Home Session wat hij zo fascinerend vindt aan zijn vak: uitzoeken wat een componist eigenlijk bedoelt. Deze video namen we al voor de coronamaatregelen op, ter gelegenheid van het concert ‘Rota en Piazzolla’ dat helaas werd geannuleerd. Tijdens dit concert zou Timothy solist zijn in Rota’s Tromboneconcert.

Aanvoerder contrabas Frank Dolman had bij Mahler 1 een heel belangrijke rol gespeeld als contrabassist. Hij vertelt er graag over, illustreert het met zijn contrabas en deelt zijn favoriete uitvoering van Mahler 1.

Maak kennis met een van de beste vrienden van onze celliste Justa de Jong, haar cello. Ze vertelt over de naam van haar cello en wat deze cello allemaal heeft meegemaakt. Justa speelt tevens een deel uit de prachtige Derde sonate van Beethoven.

Op 7 mei 1824 ging de nu wereldberoemde Negende symfonie van Beethoven in première in het Weense Kärntnertortheater, de plek waar nu overigens Hotel Sacher staat. Onze altvioliste Jacomine Punt vertelt hoe ze deze symfonie ontdekte en wat haar het meest roerde. Luister naar Beethoven 9 in onze Spotify Playlist.

Hoornist Ron Schaaper en fagottiste Dorian Cooke spelen een canon van Telemann.

Altviolist Timur Yakubovs favoriete stuk om te spelen is Bachs ‘Matthäus Passion’. Helaas ging dat dit jaar niet door. Om zijn gevoelens te uiten, speelt hij speciaal voor jullie het prachtige ‘Chaconne’ van Bach, oorspronkelijk geschreven voor viool.

Onze violist Ben Legebeke heeft een indrukwekkende verzameling aan cd’s en platen. Nu ook hij thuis zit, neemt hij je graag mee door zijn verzameling. Van de Wiener Philharmoniker tot het Residentie Orkest en van klassiek tot jazz, alles komt langs in zijn verzameling.

Onze tubaïst Elias Gustafsson trotseerde zijn hoogtevrees om op de toren van Theater de Vaillant een mini-concert te geven. De hele omgeving kon meegenieten van zijn Torenconcert terwijl hij stukken speelde van Bach en van de Zweedse componist Erland von Koch.

Onze celliste Miriam Kirby speelde de eerste Home Sessions vanuit haar huis. Speciaal voor jullie speelt zij het ontroerende ‘Song of the Birds’ van Pablo Casals.

Meer Home Sessions?

Wil jij meer van onze musici zien? Op YouTube verzamelen we alle Home Session video’s in een handige playlist.

Kijk verder op YouTube