Chef-dirigent Nicholas Collon's leven naast de bok

Wat onze chef-dirigent Nicholas Collon doet als hij bij ons op de bok staat, is bekend: hij dirigeert. Maar wat doet hij in zijn vrije tijd? Hoe brengt hij zijn dagen door in het Haagsche? Is er tijd voor andere dingen dan muziek? Onze violist en Ronald Touw ging het hem vragen.

De repetities voor een nieuwe productie beginnen op dinsdagochtend. Wanneer arriveert Nicholas in Den Haag? ‘Tussen twee concertweken heb ik maar één of twee dagen om thuis te zijn in Londen, dus ik vertrek ’s maandags pas in de avond. De hele reis van mijn voordeur in Londen naar Rotterdam-The Hague Airport duurt slechts vier uur. Als ik van Londen naar Manchester reis, ben ik langer onderweg!’ En wat doet hij tijdens de reis? ‘Als ik reis zit ik vaak met mijn neus in de partituren van die week. Eigenlijk is er nauwelijks tijd voor: de vlucht duurt slechts 40 minuten.’

De volgende ochtend moet hij meteen aan de bak op onze bok. ‘Door het tijdsverschil met Engeland is het voor mij vroeger dan voor jullie. Het is maar een jetlag van een uurtje, maar die voel ik terdege.’

Hotel

Na de repetitie gaat Nicholas naar zijn hotel. Hij kiest afwisselend voor een hotel in Scheveningen of in hartje Den Haag. Waarom? ‘Het heeft allebei zijn charmes. Het Kurhaus is vaak mijn keuze in de warmere maanden. In het centrum van Den Haag vind ik het leuk om allerlei restaurantjes uit te proberen. Bovendien is de geschiedenis van Holland daar overal aanwezig, als je weet waar je moet kijken. Erg interessant!’ Maar de meeste tijd brengt Nicholas door in zijn hotelkamer, want ook als het werk gedaan is, roept de plicht. Welke? ‘Tja, noten, noten en nog eens noten. Ik bestudeer de partituren van de huidige week, maar vooral ook voor de komende producties. Er is altijd enorm veel te leren.’

Leuke dingen?

Daarnaast moet hij, chef zijnde, vaak opdraven voor bijvoorbeeld vergaderingen, interviews en videosessies. Heeft hij eigenlijk nog tijd voor leuke dingen, zoals lezen? ‘Nu ja, partituren studeren is ook lezen, nietwaar. Maar boeken? Als kind en als student was ik een fervent lezer, maar nu lees ik lang niet zo veel als ik zou willen. Het laatste boek dat ik las, wil ik hier trouwens graag aanbevelen: John Eliot Gardiners Muziek als een wenk van de hemel over J.S. Bach. Ik lees wel veel artikelen op mijn smartphone, met name over kunst, over politiek, en over de relatie tussen die twee. Daarmee engageer ik mij sterk.’

Luistert Nicholas in zijn vrije tijd weleens naar andere muziek dan klassiek? ‘Zeker! Als ontspanning luister ik graag naar popmuziek, van de Beatles tot enkele eigentijdse artiesten. En jazz, in alle stijlen. Na zes uur repeteren aan een symfonie wil ik wel even iets lichts horen. Of helemaal niets, dat kan ook erg prettig zijn!’

GA TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT