Kirill Gerstein in Tsjaikovski’s Eerste pianoconcert

vrijdag 20 september,00:20 uur
Het Concertgebouw, Amsterdam

Bestel kaarten NAAR AGENDA

De expressieve Kirill Gerstein soleert in de ‘oerversie’ van Tsjaikovski’s Eerste pianoconcert. Nicholas Collon leidt het Residentie Orkest in Rachmaninovs laatste compositie: de Symfonische dansen.

Kirill Gerstein
Een van de meest energieke pianisten van nu, Kirill Gerstein, speelt het stormachtige Eerste pianoconcert van Tsjaikovski. Een sleutelstuk in diens oeuvre. Enkele jaren terug nam Kirill Gerstein het werk op voor zijn eerste orkest-album. En niet zomaar: Gerstein koos voor de zelden uitgevoerde ‘oerversie’ van het concert. Hij won er een ECHO Klassik Award mee, en laat vandaag bij het Residentie Orkest horen waarom.

Tsjaikovski
Toen Tsjaikovski de eerste versie van zijn Eerste pianoconcert voorlegde aan pianist Nikolaj Rubinstein, kreeg hij niet de gehoopte reactie. Rubinstein slachtte het werk af, vond het veel te emotioneel en chaotisch. Andere pianisten dachten daar gelukkig anders over, maar evengoed herschreef Tsjaikovski het werk meermalen. Was dat terecht? Kirill Gerstein betoogt met zijn expressieve spel van niet. Het Residentie Orkest is na de pauze te horen in Rachmaninovs laatste werk: de Symfonische dansen. Nicolas Collon leidt dit hier en daar jazzy

Over dit concert

Nicholas Collon, dirigent
Kirill Gerstein, piano

Strauss Don Juan
Tsjaikovski Pianoconcert nr. 1
Rachmaninov Symfonische dansen

Bestel kaarten