NTR Zaterdagmatinee: Voetnoten bij de menselijke komedie

zaterdag 19 oktober,14:15 uur
Het Concertgebouw, Amsterdam

Bestel kaarten NAAR AGENDA

Arnon Grunbergs mini-columns krijgen een muzikaal vervolg in een werk van de jonge componist Bram Kortekaas. Het Groot Omroepkoor zingt bovendien Beethovens Mis in C. De Zweedse kopervirtuoos Håkan Hardenberger tekent voor de solorol in Holloways Trompetconcert.

Het Groot Omroepkoor brengt een uitgestelde wereldpremière
In 2017 kon de geplande wereldpremière wegens de begrafenisceremonie voor de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan niet doorgaan. Twee jaar later krijgt het werk zijn welverdiende herkansing: Bram Kortekaas’ ‘Voetnoten bij de menselijke komedie: Mijmeringen van Arnon Grunberg’. De jonge Nederlandse componist baseert zijn Voetnoten op de gelijknamige miniatuurtjes die Grunberg jarenlang in de Volkskrant schreef. Volgens Kortekaas schieten de teksten heen en weer tussen grote maatschappelijke vraagstukken en intieme bespiegelingen over de menselijke natuur. Eenzelfde pendelbeweging kenmerkt zijn compositie voor koor en orkest. Het Groot Omroepkoor vervult een hoofdrol, net als in Beethovens Mis in C.

Håkan Hardenberger speelt nieuw trompetconcert
De Britse componist Robin Holloway heeft maar liefst veertien concerto’s op zijn naam staan, waarin hij een zwak voor de solokwaliteiten van koperblazers aan de dag legt. Na zijn veeleisende Hoornconcert en zijn Tubaconcert Europa and the Bull zet Holloway in zijn nieuwste partituur de trompet in de schijnwerpers. De Zweedse kopervirtuoos Håkan Hardenberger tekent voor de solorol.

Over dit concert

Nicholas Collon, dirigent

Kortekaas – Voetnoten bij de menselijke komedie
Beethoven – Mis in C
Holloway – Trompetconcert (Nederlandse première)

Bestel kaarten