De drie laatste symfonieën van Mozart

De drie laatste symfonieën zie ik als een raadsel. Ze zijn gecomponeerd in zes weken tijd, zonder een voor ons bekende reden. Immers, niemand heeft Mozart een opdracht gegeven noch heeft hij er ooit geld voor ontvangen. Ze zijn zelfs tijdens zijn leven niet uitgevoerd. Misschien wel de 40ste maar als hij hier al bij is geweest wordt hierover nog steeds verschillend gedacht. Hierna heeft Mozart nooit meer een Symfonie geschreven of zelfs aangeduid er een te willen schrijven.

Wat was zijn reden? En, bestaat er een verband tussen deze drie symfonieën? Wat opvalt als we deze werken onder de loep nemen en vergelijken met andere vrijmetselaars muziek uit die tijd valt op hoe deze werken met elkaar verbonden zijn. Het getal drie speelt hierbij een belangrijke rol maar ook het gebruik van instrumenten of bepaalde motieven. Het wordt een concert waarbij wellicht een glimp van het raadsel van deze werken wordt ontrafeld.

De dirigent neemt u in dit concert mee naar de muzikale taal van Mozart en de vrijmetselaars van de 18e eeuw. Deelt met het publiek zijn vragen of opvallende eigenschappen die deze werken kenmerken. Hiermee wordt u deelgenoot van wat we weten of vooral niet weten over deze meesterwerken.

– Jan Willem de Vriend

Mozart!

zaterdag 8 februari, 20:15 uur
Nieuwe Kerk, Den Haag

Bestel kaarten
GA TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT