Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een nieuwe hoorn?

Dat verschilt per hoorn. Een hoorn met de kwaliteit die het Residentie Orkest nodig heeft, kost tussen de € 8.500 en € 13.000. De meeste hoornisten spelen op een dubbelhoorn. Er zijn verschillende types dubbelhoorns, welk type bij welke hoornist past is persoonlijke smaak.

Een triple hoorn is het duurste model van ongeveer €13.000. Deze hoorn is duurder omdat er meer arbeid inzit, en wordt – mede vanwege de prijs – minder vaak aangeschaft. Extra bijzonder aan deze soort hoorn is dat deze ook geschikt is voor extreem hoge partijen die heel vroeger op trompet werden gespeeld.

Daarnaast zijn er nog verschillende extra’s en voorkeuren die een hoorn duurder maken: denk bijvoorbeeld aan een afschroefbare of hand gehamerde beker, verzilverde elementen, en de hoorn laten lakken. Deze extra’s hebben invloed op hoe de hoorn klinkt en speelt.

Hoeveel geld is er in totaal nodig?

Het totaal op te halen bedrag is €55.000.

Draagt het bestuur van de Vereniging Vrienden van het Residentie Orkest ook bij?

Wanneer door deze actie een totaalbedrag van € 30.000 is opgehaald, draagt de Vereniging Vrienden van het Residentie Orkest € 25.000 bij.

Waarom kopen de hoornisten (net als andere musici in het orkest) niet zelf hun instrument?

Doordat de hoornisten nu als groep de hoorns zullen aanschaffen, kunnen we letten op de homogene klank van de hoorns. Hoe klinken deze hoorns als ze samen spelen? Wat hebben we nodig voor de hoorngroep nu, en ook vooruitkijkend naar de nieuwe concertzaal? Door de hoorns vanuit het orkest aan te schaffen, kunnen we de hoorns uitzoeken die het beste bij elkaar passen.
Zonder steun van de Vrienden kan het Residentie Orkest deze hoorns niet betalen. Daarom is de steun van Vrienden cruciaal!

Waarom nu de actie voor nieuwe hoorns?

Het Residentie Orkest heeft vijf tophoornisten in dienst: René, Ron, Elizabeth (Liz), Mariëlle en Mirjam. Sommige van hen spelen op hoorns van het Residentie Orkest, andere spelen op eigen hoorns. Een belangrijk deel van de hoorns zijn op een punt beland dat ze hard achteruit gaan in kwaliteit, wat vervelend is voor de musici én de luisteraars. Daarom heeft het Residentie Orkest aan de Vrienden gevraagd of zij, na het succes van de Paukenactie voor het zeventigjarig jubileum, hieraan kunnen bijdragen.

Wie wordt de eigenaar van de nieuwe hoorns?

Het Residentie Orkest wordt de eigenaar van de nieuwe hoorns.

Hoe worden hoorns gemaakt?

De hoornisten van het Residentie Orkest maken bij Alexander in Mainz (DUI) een persoonlijke keuze. De groep probeert dan de hoorns uit in ruwbouw; ze spelen er een aantal weken op om te kijken of het écht de juiste hoorn is. Als dat zo is, gaat de hoorn terug naar de fabriek in Mainz en worden de hoorns gepolijst en gelakt. Als het toch niet de juiste keuze is voor de hoornist, begint het proces weer van voor af aan. Natuurlijk volgen we de hoornisten in dit proces en houden u hiervan op de hoogte.

Wat is de streefdatum voor het aanschaffen van de nieuwe hoorns? Wanneer kan ik ze horen?

We hopen dat de hoorns in maart/april 2018 in Den Haag te horen zijn. Vrienden worden hier natuurlijk over ingelicht en de grootste donateurs ontvangen een uitnodiging.

Houden jullie mij op de hoogte van het aanschafproces?

Ja, wij zullen u per e-mail op de hoogte houden van het aanschafproces. Heeft u zich ook al aangemeld voor de nieuwsbrief?

Laat je horen voor de hoorn!