Interview met Gretha Tuls

Onze nieuwe fagottiste

Sinds de zomer van 2018 speelt fagottiste Gretha Tuls in ons eigen Residentie Orkest. We spraken haar over haar eerste fagotstapjes en haar eerste concerten bij het Residentie Orkest.

De uit Enschede afkomstige Gretha begon op negenjarige leeftijd met fagotspelen. ‘Ik speelde blokfluit en voelde me aangetrokken tot de lage instrumenten. Daarnaast speelde ik ook regelmatig basblokfluit in ensembles. Op een presentatiemiddag speelden twee meiden een duet uit een Disneyfilm op fagot. Toen ik thuiskwam vertelde ik aan mijn ouders dat ik fagot wilde leren spelen. Ze wisten niet wat een fagot was, maar gelukkig kon ik terecht bij het harmonieorkest waar mijn zus ook al speelde, en daar hadden ze een fagot.’ Het instrument bleek een blijvertje en Gretha studeerde in Den Haag bij Johan Steinmann, Gustavo Núñez en bij Dorian Cooke, fagottiste van het Residentie Orkest. ‘Vervolgens heb ik mijn Aufbau Studium in Mannheim bij Ole Kristian T. Dahl afgerond.’

Inmiddels heeft ze bij vele Europese orkesten gespeeld en geeft ze les aan bijvoorbeeld het conservatorium van Birmingham maar ook aan het Royal Northern College of Music. Nog steeds woonachtig in Engeland voelt het in Nederland en in het bijzonder haar studieplaats Den Haag echt als thuiskomen. En dat is niet alleen vanwege de mooie stad maar ook vanwege het orkest: ‘Het is een heel prettige groep mensen om mee te werken en ik denk dat we muzikaal op een lijn liggen. Ik vind het eerlijk om oratoria te spelen, met prachtig contrapunt voor de lage stemmen. Ik kijk dus erg uit naar de Matthäus Passion. Daarnaast speel ik erg graag Russische muziek, maar ook Mozart en Sibelius. Tot nu toe was het Vioolconcert van Goebaidoelina met Antje Weithaas erg bijzonder.’

Zijn er specifieke concerten waar ze naar uitkijkt? ‘Absoluut! Berlioz’ beroemde Symphonie fantastique eind januari 2019 noem ik als eerste. Die is georkestreerd voor maar liefst vier (origineel Franse) fagotten en ik speel een van de belangrijke fagotpartijen. In februari speel ik samen met o.a. violist Wouter Vossen en tubaist Elias Gustafsson het kamermuziekconcert voor nieuwe leden waarin ik de programmering mag samenstellen. En natuurlijk de concerten met Nicholas Collon en de Matthäus Passion.’

Studie Koninklijk Conservatorium Den Haag. Tevens master ontwikkelingspsychologie afgelopen zomer.
Sport Wandelen, yoga en naar de sportschool
Lievelingseten Italiaans
Leest op dit moment The poisonwood bible van Barbara Kingsolver
Favoriet kinderboek Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman
Onmisbaar vervoersmiddel Fiets
Hoe vaak in concertzaal Momenteel vooral bezig met op de juiste locatie op de juiste tijd te zijn, omdat ik nog in Engeland woon en daar ook freelance en nog lesgeef.
Favoriet muziekstuk Matthäus Passion
Favoriete componist Bach

Berlioz’ Symphonie fantastique

vrijdag 25 januari, 20:00 uur
Zuiderstrandtheater, Den Haag

Bestel kaarten
GA TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT