Interview met Elias Gustafsson

Onze nieuwe tubaist

Sinds de zomer van 2018 heeft het Residentie Orkest een nieuwe tubaïst: Elias Gustafsson. Hij vertelt over zijn eerste studie, de marinierskapel en het leven in Den Haag.

Muziek is bij de Zweedse Elias Gustafsson met de paplepel ingegoten. Zijn hele familie zong in een koor of speelde een instrument. ‘Maar ik ben de enige die er nu professioneel mee bezig is.’ Als negenjarige jongen begon hij vanzelfsprekend op een kleinere versie van de tuba. ‘Ik was toen op een instrumentendemonstratie met mijn moeder en vond het wel grappig instrument met een mooi geluid. Daar is het in feite begonnen. Later studeerde ik aan de Malmö Academy of Music bij professor Jens Bjørn-Larsen en op de universiteit van Zürich bij professor Anne Jelle Visser waar ik nu nog een tweede master doe. Tijdens en na mijn studie speelde ik tuba in de Koninklijke Zweedse Marinierskapel (Marinens musikkår) in Karlskrona in het zuiden van Zweden. Dat was wel een gereis maar een hele bijzondere ervaring. De Koninklijke Zweedse Marinierskapel heeft verschillende taken: spelen tijdens militaire ceremonies of taptoes, tijdens het wisselen van de wacht bij het koninklijk paleis in Stockholm en het geven van concerten in binnen- en buitenland. De Marinierskapel is de oudste militaire kapel van Zweden en heeft een historie die teruggaat tot 1680.

Inmiddels woont Elias deels van de tijd in Den Haag en deels in Karlskrona, met zijn vrouw. ‘Wonen in Den Haag is heerlijk, de stad heeft een kalme en prettige atmosfeer en er zijn veel dingen te doen en te zien. Ik heb een kamer gevonden bij sopraan Miranda van Kralingen en haar man. Dat werkt erg goed en het is ontzettend leuk om met mensen samen te leven die ook in de muziek bezig zijn. Het Residentie Orkest is erg prettig om in te werken, niet alleen wat betreft mijn collega’s maar het orkest heeft en geeft veel muzikale energie. Ben vooral dol op het spelen van Tsjaikovski!’

Zijn er specifieke projecten waar hij naar uitkijkt? ‘Tot nu toe vond ik de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj fantastisch om te doen, dat stuk wilde ik al zolang eens spelen. Maar ik kijk uit naar Mahlers Vijfde symfonie met onze chef-dirigent Nicholas Collon. Sinds ik Mahlers muziek voor het eerst hoorde, hou ik van zijn muzikale taal. De Vijfde heeft een fantastische en kleurrijke tubapartij die ik heel graag eens wil spelen.’

Studie Malmö Academy of Music en Zurich Universität
Sport Hardlopen
Lievelingseten Italiaans
Favoriet kinderboek Harry Potter
Lees nu Not dead yet, de autobiografie van Phil Collins
Jeugdheld Arnold Schwarzenegger
Wakker te maken voor een nieuwe aflevering van Game of Thrones
Onmisbaar vervoersmiddel Voor mijn huidige situatie kan ik niet zonder vliegtuigen
Favoriet muziekstuk Te veel om te kiezen
Luistert nu naar The Alan Parsons Project

Masterclassics met Mahler 5

zaterdag 25 mei, 20:30 uur
Zuiderstrandtheater, Den Haag

Lees meer
GA TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT