Klarifest 2017

Bootcamp voor klarinettisten

Bootcamp op zaterdag 7 oktober

Ben je hard aan het repeteren met je orkest voor het najaarsconcert? Of misschien wel voor een concours of festival? Kom dan samen met je klarinetcollega’s of individueel naar Den Haag voor een intensieve bootcamp met topklarinettisten zoals de bekende dirigent (en oud-soloklarinettist van het Residentie Orkest!) Jan Cober! Maak kennis met Jan en onze andere coaches op de Facebookpagina van Blazen aan het Spui!

Je wordt op je eigen niveau gecoacht, kom je met je eigen groep of sectie dan mag je je eigen muziek meenemen! De coaches van de klarinetdag gaan in groepsverband met je aan de slag en verschaffen je de nodige tips & tricks op muzikaal en klarinet-technisch gebied. Je krijgt gezamenlijk les op klank, articulatie en ademsteun en leert om een warme, volle klarinetklank te maken en als groep te mengen.

Tussen de coaching-sessies door is er genoeg tijd om andere klarinettisten te ontmoeten en nog meer kennis op te doen om je muzikale horizon te verbreden. Zo is er aandacht voor de ontwikkeling van de jazzklarinet en besteden we aandacht aan podiumpresentatie. Aan het einde van de middag is er een voor publiek toegankelijke ‘College Tour’ waarin de klarinet van alle kanten wordt doorgelicht. De dag wordt afgesloten met een concert en afterparty.

Klarifest

Klarifest is een initiatief van Nieuw Geluid Den Haag en concertserie Blazen aan het Spui. Samen met het Residentie Orkest willen we amateurmusici en professionals met passie voor de klarinet bij elkaar brengen. Naast de Bootcamp en de College Tour zijn er zaterdagavond en zondagochtend diverse concerten te beluisteren waarbij de klarinet in de schijnwerpers staat.

College Tour

Voorafgaand aan het concert is het mogelijk om deel te nemen aan een interactieve en educatieve College Tour en zo meer te leren over de veelzijdigheid van de klarinet. We gaan in Klarifest namelijk experimenteren met allerlei facetten van de klarinet: Hoe kan een klarinet als orgel of viool klinken? Hoe hard, zacht, hoog, laag klinkt een klarinet? Hoeveel as-klarinetten passen er in een contrabasklarinet? Welke gekke geluiden kan een klarinet allemaal maken? Hoe is de klarinet in de loop der eeuwen geëvolueerd en wat is het effect daarvan? Waarom ziet de klarinet er nu uit zoals die eruitziet? Wat is de invloed van de vorm? Het mondstuk? Het riet? Wij nemen onszelf en het publiek mee met deze vragen en gaan de antwoorden laten zien en horen in de College Tour voorafgaand aan de première.

Concerten

Blazen aan het Spui, Nieuwe Kerk

Zaterdag 7 oktober 20:15 uur

Nieuw Geluid, een Haags collectief dat muziek voor blazers in verrassende settingen brengt, presenteert samen met soloklarinettist van het Residentie Orkst Hans Colbers een programma waarin een bijzondere rol is weggelegd voor de klarinet. Bachs ‘Toccata’ en ‘Fuga in d’ klinkt in de versie voor klarinetensemble, het ‘Adagietto’ uit de Vijfde Symfonie van Mahler ondergaat eveneens een verfrissende metamorfose. Vijf blazers van het Residentie Orkest – Martine van der Loo (fluit), Pauline Oostenrijk (hobo), Jasper Grijpink (klarinet), Erik Reinders (fagot) en Ron Schaaper (hoorn) – spelen voor de pauze een bewerking van het ‘Amerikaanse’ strijkkwartet van Antonin Dvorak.

Afterparty met David Lukács, café Pavlov

Zaterdag 7 oktober 22:00 uur

Als swingende afsluiting van de zaterdag treedt jazzklarinettist David Lukács met zijn band op tijdens de afterparty in café Pavlov naast de Nieuwe Kerk. Deze in Den Haag wonende klarinettist is internationaal een bekende naam in de jazzwereld. Gedurende het jaar toert hij de hele wereld over om concerten te geven, o.a. met de Dutch Swing College Band.

Extra: Korting op Lazy Sunday, Zuiderstrandtheater

Zondag 8 oktober 11:00 uur

Geniet zondagochtend 8 oktober van een Lazy Sunday concert door het Residentie Orkest. Om 11 uur speelt het Residentie Orkest o.l.v. Hans Graf het Duet-concertino voor klarinet, fagot en orkest van Richard Strauss, met twee solisten van het Residentie Orkest: fagottiste Dorian Cooke en klarinettist Hans Colbers. Daarna klinkt de magistrale Vierde symfonie van Johannes Brahms. Voor en na het concert spelen klarinetensembles van het Koninklijk Conservatorium in de foyers van het Zuiderstrandtheater, de enige Nederlandse concertzaal aan zee! Klarifest-deelnemers ontvangen een persoonlijke kortingscode voor dit concert.

Prijzen

Individuele deelnemers

Zaterdag 7 oktober

College Tour | 17.00 tot 18.00 uur | entree €5
kaartverkoop@nieuw-geluid.nl

Concert | 20.15 uur | entree €17,50 (incl. afterparty vanaf 22.45 uur in café Pavlov)
kaartverkoop@nieuw-geluid.nl

Bootcamp Klarifest | 10.00 – 16.00 uur | € 50 p.p / € 30 p.p. (t/m 27 jr)
(Deelnemers aan de Bootcamp hebben gratis toegang tot College Tour en Concert)
Aanmelden via onderstaande inschrijfbutton.

Groepen:

Zaterdag 7 oktober

Bootcamp Klarifest | 10.00 – 16.00 uur | €300 (incl. lunch)
Deelnemers aan de Bootcamp hebben gratis toegang tot College Tour en Concert
(Bij deelnemers t/m 27 jr korting mogelijk, neem contact met ons op)
Bij een groep van meer dan 6 personen: €10 extra per persoon
Aanmelden via onderstaande inschrijfbutton.

Individuele deelnemers en groepen kunnen zich ook opgeven voor het gezamenlijke diner (€10 p.p.). Vermeld dit bij de inschrijving via onderstaande inschrijfbutton.

Heb je vragen?

We beantwoorden graag je vragen. Neem contact op via educatie@residentieorkest.nl voor meer informatie over Klarifest 2017.

Klarifest wordt mede mogelijk gemaakt door: