Mahler - The Big Question

Wat doe ik op de wereld? Waar gaan we heen? Wat is liefde? Vaak heb je geen antwoorden, slechts vragen. Dat is precies wat Mahler met je doet. Laat je betoveren door zijn Vijfde. Het slokt je op, trekt je de diepte in en schudt je door elkaar. In een symfonische trip waar tijd en ruimte niet lijken te bestaan, laat je de alledaagsheid achter je en word je uitgedaagd om groots te denken. Mahler geeft geen antwoord. Mahler stelt de vraag. The big question. Gun jezelf de tijd en ruimte en ga mee op zoek naar jouw grote vragen.

De Vijf van Mahler

Om je rond de uitvoering van Mahler 5 op 25 mei optimaal te begeleiden in jouw sprong in de diepten van Mahler, is speciaal voor deze avond De Vijf van Mahler opgericht. Vijf unieke denkers – stuk voor stuk zwaargewichten in hun vakgebied ­– die het stellen van de grote levensvragen niet schuwen. Sterker nog… ze wagen zich zelfs wel eens aan het formuleren van een antwoord. Voorafgaand aan het concert leiden De Vijf de avond optimaal voor je in zodat je geïnspireerd aan het concert begint, en afsluitend aan het concert duiken ze samen met jou the big questions in. Met gepaste trots presenteren we…De Vijf van Mahler!

Abdelkader Benali, Schrijver


Ruim twintig jaar geleden was zijn debuutroman Bruiloft aan Zee meteen een succes. Zijn tweede roman, De Langverwachte (2002) sloeg in als een bom en sleepte de Libris Literatuurprijs in de wacht. De in Marokko geboren slagerszoon schreef sinds die tijd legio boeken en toneelstukken en schuwt de camera, het podium en de publieke opinie niet: hij presenteerde diverse boekenprogramma’s en schrijft artikelen en recensies voor onder meer Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer, Esquire, De Volkskrant en Vrij Nederland. Dit gelauwerde lid van De Vijf van Mahler zet zijn tanden in the big question:

Wil ik voor altijd blijven leven?
Wat is eeuwigheid? Wat mag nooit verloren gaan? Is het wel zo leuk om steeds ouder te worden? Is onsterfelijkheid mogelijk?

Vivianne Bendermacher, Influencer technologie en lifestyle


Bendermacher werd niet zomaar een graag geziene, inhoudelijk onderlegde mediapersoonlijkheid. Ze verdiende haar sporen als hoofdredacteur van het populairwetenschappelijke tijdschrift Kijk (2008-2014) en vrouwenblad Viva (2014-2015). In 2015 zette ze de volgende stap: ze startte haar eigen onderneming Aim for Moon en richtte Techionista op, een platform voor de empowerment van vrouwen via technologie. Als vaste deskundige van het tv-programma RTL Boulevard, is ze regelmatig te zien als expert op het gebied van technologie en lifestyle. Voor dit lid van De Vijf van Mahler komt een groot deel van haar skills en ervaring samen in de the big question:

Kan mijn partner een robot zijn?

Wanneer ben je mens? Wanneer kan je van iets houden? Waarom zijn we op zoek naar een vervanging van de mens? Hoe ver reikt kunstmatige intelligentie?

Laura Steenbergen, Dr. Cognitieve Psychologie

Damesblad Viva plaatste haar in de lijst met de meest inspirerende en ambitieuze vrouwen van 2018. En niet zonder reden. Laura Steenbergen is vanuit haar expertise in de cognitieve psychologie op een quest om het optimale uit het menselijke potentieel te halen. Zo ontving ze de Young Scientist-prijs van de European Society for Cognitive and Affective Neuroscience voor haar onderzoek naar de invloed van darmbacteriën op fysiologische processen, onze hersenen en daaropvolgend op ons gedrag en, uiteraard, hoe we dit kunnen gebruiken om ons welzijn te verbeteren. Dit jonge meesterbrein van De Vijf van Mahler richt haar cognitieve capaciteiten op the big question:

 Is geluk de zin van het leven?
Hoe word je gelukkig? Wat gebeurt er in je brein? Hoe kun je je gelukkig voelen? Kun je voor het geluk geboren zijn? Wanneer heeft mijn leven zin gehad?

Jaswina Bihari-Elahi, Cultuurwetenschapper

Deze doctor in de wijsbegeerte behaalde haar PhD aan de Universiteit van Tilburg op het onderwerp: Etnische netwerken op internet. Daarbovenop behaalde ze aan de Erasmus Universiteit Rotterdam haar Master of Arts door de invloeden van de Bollywood-filmindustrie in de samenleving te onderzoeken. Naast haar docentschap aan de Haagse Hogeschool is ze als onderzoeker aan verschillende onderzoeksprojecten verbonden waarin culturele diversiteit, maatschappelijk werk, stedelijke kwesties en cultureel erfgoed samenkomen. Dat maakt dit lid van De Vijf van Mahler dé persoon voor the big question:

Hoe uniek ben ik?

Ben je gelukkiger als je dingen van jezelf herkent in een ander? Wat voel je als je je gelijken opzoekt? Wat is identiteit? En wat maakt dat iedereen een identiteit wil? En wie bepaalt wat deze is?

René ten Bos, Denker des Vaderlands

Deze eigenzinnige filosoof, auteur en organisatiedeskundige schopt op een tegendraadse en provocatieve manier je gangbare ideeën omver en neemt je vervolgens op een toegankelijke manier mee naar een verfrissend nieuw breed en kritisch perspectief. Dat doet hij onder andere als hoogleraar filosofie van de managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en honorary professor aan de Universiteit van St Andrews in Schotland. Hij schuwt geen enkel onderwerp, dus zal de Denker des Vaderlands én lid van De Vijf van Mahler niet wegdeinzen voor the big question:

Waarom ben ik niet tevreden?

Wat drijft ons als mensheid om altijd maar verder te willen? Waarom zijn we niet tevreden met wat we hebben? We gaan altijd vooruit, maar waarom voelt dat niet zo? En waarom lijkt het of dat niet voldoende is?

Mahler

The Big Question

25 mei 2019
Zuiderstrandtheater

Bestel kaarten