Alexandra Mashina

1e viool

Naam: Alexandra Mashina
Instrumentengroep: 1e viool
Bij het Residentie Orkest sinds: 2014 (daarvoor als remplaçant)
Studie: Conservatoria van Amsterdam en Rotterdam (cum laude
Overige: Diverse prijzen op concoursen en festivals in Nederland, Duitsland en Rusland

Op welke leeftijd ben je begonnen met spelen? Waarom op dit instrument?

Ik ben in een muzikaal gezin geboren en als kind was ik al volledig in de muziekwereld ondergedompeld. Zingen, dansen en noten lezen heb ik eerder geleerd dan ik me nog kan herinneren. Later, als vijfjarige, werd ik op de piano verliefd, maar uiteindelijk is mijn keuze op de viool gevallen. Ik kan me nog goed het bezoek aan een repetitie geleid door mijn moeder herinneren. Ze was toen dirigent van het plaatselijke studenten symfonieorkest. Na afloop heb ik gezegd: ik wil graag viool spelen. En zo is het gegaan.

Wanneer ben je voor het laatst tot tranen toe geroerd geweest door een stuk?

Eigenlijk nooit. Fascinatie, dat is het woord die het best mijn emotie uitdrukt bij het beluisteren van muziek. Een avontuurlijke innerlijke belevenis. Ik geniet intens van het muziekstuk, zelfs als het tragisch of aangrijpend is. Als uitvoerder kun je je ook niet zomaar helemaal laten gaan als je op het podium staat. Je mag nooit de controle over je spel verliezen. Als tranen de vrije loop krijgen zullen de spelkwaliteiten daar meestal onder lijden. Maar momenten van ontroering of vervoering zijn er natuurlijk wel degelijk.

Waarom ben je muzikant geworden?

Waarom kies je een bepaald beroep? Waarschijnlijk omdat je ergens goed in bent en daarbij heel gelukkig wordt. Ik hou van alle werkzaamheden die de muziek te bieden heeft. Kamermuziek of solo spelen, les geven, organiseren. Ik ben dan ook heel blij om aan dit geweldig orkest een bijdrage te kunnen leveren.