Dorian Cooke

fagot

Naam: Dorian Cooke
Instrumentengroep: fagot
Bij het Residentie Orkest sinds: 2000
Studie: Koninklijk Conservatorium Den Haag, Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’, Berlijn
Overige: Aanvoerder
Eerste prijs Stichting Jong Muziektalent Nederland, lang geleden…

Wat is het mooiste concert dat je zelf ooit hebt gegeven bij het Residentie Orkest?

Het is moeilijk om er slechts één te kiezen, we geven zoveel geweldige concerten. Wat me heel erg bij gebleven is, is Messiaens opera Saint François d’Assise. Dit hebben we meerdere malen uitgevoerd in 2009 i.s.m. de Nederlandse Opera, een fantastische ervaring. Het was een enorme uitdaging voor het 120 man tellende orkest om het vocabulaire van Messiaen, en daarmee die van de vogels die hem zo inspireerden, ons eigen te maken. Ritmisch is de muziek zeer gecompliceerd en de uitvoering vergt een vijf uur lange opperste-concentratie boog. Het was echt topsport en zo gaaf om te spelen! Deze muziek heb ik nog vaak in mijn hoofd zitten en ik denk er altijd met heel veel plezier aan terug. Ik luister nu ook anders naar de vogels in de tuin.

Wie is jouw beste vriend / collega in het orkest?

We hebben een geweldig orkest, met ontzettend veel fijne en lieve collega’s. Alleen daarom al ga ik met plezier naar ‘mijn werk’. Laat een daarvan nou ook nog eens mijn echtgenoot geworden zijn. Zo kan het gaan en zo gezellig is het dus bij het Residentie Orkest.

Wie is je favoriete dirigent?

Richard Egarr. Hij brengt zoveel muzikale vreugde en werkt zo goed met het orkest. Ik heb altijd het gevoel dat hij ons naar een hoger plan tilt. Hij staat mijlenver boven de muziek en is in staat zijn muzikaliteit met humor en positiviteit op ons en op het publiek over te brengen. Hij inspireert me en ik kijk altijd uit naar zijn komst bij ons orkest.

Wie is je lievelingscomponist?

Heb je even? Purcell, Bach, Händel, Mozart, Brahms, Stravinsky, Sjostakovitsj, Messiaen, Richard Ayres en Reza Namavar.

Wat is je lievelingsband?

Al Jarreau, Weather Report en Michel Camillo.