Gonnelieke van Oosterom

2e viool

Naam: Gonnelieke van Oosterom
Instrumentengroep: 2e viool
Joined Residentie Orkest The Hague in: 1985
Studie: Conservatorium van Amsterdam

Highlights:

De laatste tien jaar heb ik, naast de podiumdiensten, steeds meer voor de educatieve afdeling gewerkt. Kinderen en volwassenen in aanraking brengen met muziek door o.a. een musicus in de klas, workshops voor bedrijven, vioolles als bedrijfsuitje, amateurdagen, bij de naturalisatie-ceremonie van de Gemeente Den Haag, de muziek verzorgen… Wat ik het mooiste vind aan al deze activiteiten? De workshop: muzikale communicatie / dirigeren. Daarin laat de muziek duidelijk horen, hoe mensen communiceren. Bekijk mijn website voor meer informatie.

Wat is het mooiste concert dat je zelf ooit hebt gegeven bij het Residentie Orkest?

Mijn eerste tournee met het Residentie Orkest was naar Wenen: het concert met Hans Vonk in de Musikverein met zijn prachtige gouden zaal. We speelden een Mahlersymfonie. Soms gebeurt het dat het hele orkest in resonantie komt en dat is een geweldige ervaring!

Wie is je favoriete dirigent?

Nikolaus Harnoncourt. Ik heb het geluk gehad een aantal keren met hem te mogen werken o.a. ook in Feldkirch. Hij was een pionier van de authentieke uitvoeringspraktijk van oude muziek. Zijn zoektocht naar puurheid heeft me sterk geïnspireerd.

Wat is de meest indrukwekkende locatie waar je ooit gespeeld hebt?

Dat was in Gran Canaria, op de Canarische eilanden. Ik was vrij van een begeleiding, ging even in de zaal zitten en dat was een belevenis! Achter het orkest was een groot rond raam waardoor je (overdag) de zee kon zien en ik zag een bootje voorbij varen. Muziek ervaar ik vaak net als het water: het stroomt, kabbelt, vertelt, botst, onderstromen, aankomende- en afnemende golven… Auditorio Alfredo Kraus, prachtige zaal!

Als je voor wie dan ook op de wereld (levend of dood) mocht spelen, voor wie zou dat zijn?

Nelson Mandela

Wanneer was je voor het laatst tot tranen toe geroerd door een stuk?

Hmmm, dat heb ik best vaak, muziek raakt me heel makkelijk. De laatste keer was bij de Johannes Passion van Bach in de Kloosterkerk, daar was ik als luisteraar en dan kan ik ze rustig laten komen/stromen.

Mijn concerttips:

Natuurlijk een concert met onze nieuwe vaste dirigent Nicholas Collon op vrijdag 28 oktober en vlak voor kerst (op vrijdag 16 en zondag 18 december) met Jan Willem de Vriend en violist Thomas Zehetmair met o.a. Beethovens Vioolconcert.