Hilje van der Vliet

hobo

Naam: Hilje van der Vliet
Instrumentengroep: hobo
Bij het Residentie Orkest sinds: 1990
Studie: Hobo aan het Conservatorium van Amsterdam bij Han de Vries en Jan Spronk- Docent Muziek aan ArtEZ in Zwolle - Master Kunsteducatie aan ArtEZ in Zwolle
Overige: Thuis speel ik voor de lol nog piano, cello en af en toe basgitaar en shakuhachi. En naast het spelen in het orkest ben ik met veel plezier actief in de educatie.

Wie is je favoriete dirigent?

Favoriete dirigenten (mag het meervoud zijn?): Richard Egarr, vanwege zijn natuurlijk enthousiasme en aanstekelijk plezier in muziek maken. Jan Willem de Vriend omdat hij een tomeloze interesse in en liefde voor (met name oude) muziek laat zien, niet ophoudt met leren en zoeken, en dit op een natuurlijke manier aan het orkest overdraagt. En verder elke muzikale vakman en vakvrouw die het orkest als geheel en de musici als individu met openheid en vertrouwen tegemoet treedt.

Wat is het mooiste concert dat je zelf ooit hebt gegeven bij het Residentie Orkest?

Mijn meest waardevolle herinnering vindt gelukkig nog steeds plaats: wanneer je als groep (of met z’n tweeën) exact gelijk, met exact dezelfde muzikale intentie inzet. Dat blijft inspireren.

Waarom ben je muzikant geworden?

Ik ben muzikant geworden omdat muziek het enige was dat me de moeite waard leek om mijn (werkende en spelende) leven aan te besteden. Gelukkig klopt dat nog steeds.

 

Wil je meer weten over Hilje? Kijk dan eens op haar website muziekbeleven.com.

Mijn concerttips:

– 25 oktober Eroica met Richard Egarr. Dat wordt vuurwerk!

– Collon meets Brautigam met Mozart pianoconcert nr. 20 op 8 of 10 november. Zelf zou ik een gelegenheid om Ronald Brautigam een pianoconcert van Mozart (of Beethoven) te horen spelen nooit voorbij laten gaan…

– The eight Seasons op 31 januari in Het Paard. Iets avontuurlijker maar volgens mij is dit precies waar een symphonic junction over hoort te gaan: ons ‘eigen’ repertoire en dan lekker ook even over de grens gaan.

– De drie late Mozart symfonieën met Jan Willem de Vriend op 8 februari in de Nieuwe Kerk. Weergaloos goede muziek en met Jan Willem gegarandeerd een integere muzikale uitvoering.

25 oktober 2019
Beethovens Eroica
8 november 2019
Collon meets Brautigam
31 januari 2020
Symphonic Junction
Vier Jaargetijden Revisited
8 februari 2020
Mozart!