Jacomine Punt

altviool

Naam: Jacomine Punt
Instrumentengroep: altviool
Bij het Residentie Orkest sinds: 1998
Studie: Bij Bruno Giuranna aan de Hochschule der Künste in Berlijn, bij Jürgen Kussmaul aan het Conservatorium van Amsterdam. Masterclasses bij oa Yuri Bashmet en Milan Skampa.
Overige: Assistent aanvoerder. Prijzen op verschillende nationale concoursen; waaronder de eerste altvioliste die een eerste prijs won op het Edith Stein concours (tegenwoordig Prinses Christina concours) in 1987.

Op welke leeftijd ben je begonnen met spelen? Waarom op dit instrument?

Ik ben op mijn tiende begonnen met altviool spelen; ik ben een zogenaamde “Edelbratschistin” (ik heb nooit viool gespeeld). Alleen wist ik toen helemaal niet wat een altviool was. Ik wilde viool spelen, maar op de plaatselijke muziekschool was geen plek bij viool. Omdat ik groot was, ben ik toen begonnen op de altviool. Dat is mijn geluk geweest; ik ben namelijk verzot op de warme, diepe klank van de altviool. Ook de verbindende rol van de altviool binnen de muziek vind ik erg fijn.

Wie is je lievelingscomponist?

Een componist die mij van jongs af aan heeft weten te grijpen, is Johannes Brahms. Zowel zijn orkestrepertoire als ook zijn kamermuziek. Heerlijke romantische muziek met geweldige lijnen voor de altviool. Bij Brahms heb je altijd je eigen partij die de kwaliteit van het instrument naar voren brengt: de warme donkere klanken.

Wat is het mooiste concert dat je zelf ooit hebt gegeven bij het Residentie Orkest?

Ik vind het heel erg moeilijk om aan te geven wat de meest waardevolle herinnering aan het orkest is, maar wat ik wel kan zeggen is dat de weg die ik met dit orkest mag gaan, een heel bijzondere is. Er zitten heel veel bijzondere mensen in het Residentie Orkest. Door de bezuinigingen van 2013 zijn velen van ons nieuwe dingen gaan doen, of ons gaan verdiepen in zaken die we al deden of die we ooit nog eens wilden gaan doen. Mijn collega’s blijken buitengewoon creatief en begaafd te zijn. Bovendien zijn we in staat gebleken om met zijn allen deze toch wel hele grote klap op te vangen. Om samen zo’n periode door te gaan en vast te blijven houden aan onze passie, nl. samen muziek maken, vergt een enorme dosis incasseringsvermogen, doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen en saamhorigheid. Ik ben enorm trots op mijn collega’s en speel nog altijd met onverminderd veel plezier in ons prachtige Residentie Orkest!

Mijn concerttips:

Een serie die ik zelf heel erg leuk vind, is de kamermuziekserie in de Nieuwe Kerk. Hier krijgen mijn collega’s de vrijheid zelf een programma samen te stellen. Dit maakt de concerten persoonlijk en bijzonder boeiend.

Up close and personal
Laat je betoveren in de Nieuwe Kerk door verschillende ensembles uit het Residentie Orkest.