Jan Buizer

altviool

Naam: Jan Buizer
Instrumentengroep: altviool
Bij het Residentie Orkest sinds: 2008
Studie: viool en altviool aan het voormalig Noord Nederlands Conservatorium nu beter bekend als het Prins Claus Conservatorium

Op welke leeftijd ben je begonnen met spelen? Waarom op dit instrument?

Ik ben op zevenjarige leeftijd begonnen met vioolspelen. Mijn vader vroeg: “Wil je voetballen of een muziekinstrument leren spelen?” Ik dacht genoeg te kunnen voetballen in mijn vrije tijd, en vond het wel spannend om voor de minder voor de hand liggende optie te kiezen. In navolging van mijn oudere nichtjes koos ik toen voor de viool.

Voor wie zou je eens willen spelen?

Ik bewonder violiste Janine Jansen enorm. Ze lijkt wel van een andere planeet zo mooi als ze speelt. Ik zat in het Haydn Jeugd Orkest toen ik haar voor het eerst live meemaakte. Vervolgens heb ik haar voornamelijk gevolgd via cd’s, documentaires, tv en zelfs in de bioscoop. Hier in het Residentie Orkest hebben we haar ook enkele malen mogen begeleiden. Ik sta elke keer weer paf. Op haar Mendelssohn/Bruch-cd staat een heerlijke door haar op onnavolgbare wijze gespeelde Romance in F, op. 85 van Max Bruch voor, let wel, altviool en orkest. Een rasmuzikant! Ik zou voor haar niet durven spelen.