Janet Krause

2e viool

Naam: Janet Krause
Instrumentengroep: 2e viool
Bij het Residentie Orkest sinds: 1980
Studie: Bachelor of Music in Performance, University of Toronto, Solodiploma, Conservatorium van Amsterdam
Overige: Aanvoerder
Is tevens docente aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan het Conservatorium van Amsterdam

Op welke leeftijd ben je begonnen met spelen? Waarom op dit instrument?

Ik ben met piano begonnen toen ik vier was en viool een jaar later. Mijn moeder was celliste en al mijn broers en zusters spelen ook een instrument, maar ik ben de enige die beroepsmusicus is geworden. Ik ben geboren in Canada en ben naar Nederland gekomen om verder te studeren. Ik heb in Toronto gestudeerd bij Lorand Fenyves en in Amsterdam bij Davina van Wely. Mijn eerste baan was bij het Gelders Orkest, daarna een deeltij baan bij Het Ballet Orkest en daarna ben ik aangenomen bij de eerste vioolgroep bij het Residentie Orkest. Een jaar later werd ik aanvoerder tweede viool, en dat doe ik al jaren met veel plezier.

Wat is de meest indrukwekkende locatie waar je ooit gespeeld hebt?

Ik heb natuurlijk veel meegemaakt in het orkest door de jaren heen: de tijd van Hans Vonk als chef-dirigent, dan Svetlanov, Jaap van Zweden, Järvi en nu dus Jan Willem de Vriend en Nicholas Collon. In het verleden gingen wij veel op tournee, en zodoende ben ik met het orkest in Japan, China, Amerika, Zuid-Amerika, en overal in Europa geweest en daar in geweldige zalen gespeeld.

Waarom ben je muzikant geworden?

De grote afwisseling in het leven van een musicus heeft mij altijd aangesproken. Ik combineer graag het orkest met het spelen van veel kamermuziek (vroeger was ik eerste violiste van het Dufy Kwartet) en lesgeven. Ik probeer nu ook de Masterstudenten viool die worden aangenomen goed te ondersteunen in hun tijd bij het orkest.

Muziek maken is een onmisbaar onderdeel van mijn leven en ook een enorme verrijking ervan. Ik kijk uit naar de komende spannende tijd bij het Residentie Orkest!