Justyna Briefjes

2e viool

Naam: Justyna Briefjes
Instrumentengroep: 2e viool
Bij het Residentie Orkest sinds: 2004
Studie: Viool (solo, kamermuziek en orkestspel) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Gestudeerd bij Peter Brunt, Kees Hülsmann en Janet Krause. Masterclasses bij Mauricio Fuks, Herman Krebbers en Alexander Kerr. Hiernaast: opleiding aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie en diverse kamermuziekcursussen. Tevens twee jaar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.
Overige: Assistent aanvoerder

Wat is de meest indrukwekkende locatie waar je ooit gespeeld hebt?

Dat was de Musikverein in Wenen op 12 september 2001: op 11 september kwamen we met het Gustav Mahler Jugend Orchester aan in Wenen, waar zich al snel het nieuws over de aanslagen verspreidde. Vele concerten werden afgelast, maar wij speelden de volgende avond in een uitverkochte zaal o.l.v. Franz Welser-Möst de massale, indrukwekkende Achtste symfonie van Mahler waar velen, waaronder de dirigent, tot tranen toe geroerd waren. Het was een onvergetelijk concert.

Op welke leeftijd ben je begonnen met spelen? Waarom op dit instrument?

Ik ben begonnen op 9-jarige leeftijd en eerlijk gezegd twijfelde ik erg tussen de viool en de piano. Op de piano had ik mezelf al wat stukjes aangeleerd en de viool leek mij juist onmogelijk! Als ik ’s avonds in bed lag hoorde ik mijn moeder beneden vioolspelen. Zij was, na jaren geleden te zijn gestopt, weer begonnen en speelde in een amateur orkest. Daar had zij een vaste strijkersrepetitor die vioolles gaf en over wie zij heel enthousiast was. Als ik voor de viool koos, zou zij mijn juf worden. Dat zoiets magisch als vioolspelen op die manier toch misschien wel bereikbaar was, maakte dat ik daarvoor koos.

Wanneer was je voor het laatst tot tranen toe geroerd?

Dat was een paar jaar geleden en daarna heb ik zeker nog meerdere momenten gehad dat ik ontroerd was, maar dit blijft toch steeds terugkomen: het was in een week dat we een Schumann symfonie speelden o.l.v. Philippe Herreweghe. Na de pauze was een gedeelte van het orkest vrij, maar zong zijn koor, Collegium Vocale Gent, de mis nr.2 in e van Bruckner. Ik ben gaan luisteren en dit heeft zo’n diepe indruk gemaakt, vooral het Kyrie en Agnus Dei, dat ik daar de rest van de avond echt van moest bijkomen!

Mijn concerttips:

Allereerst de concerten op 6/7 en 8 december: met onze chef-dirigent vier geweldige werken van vier grootmeesters; Wagner, Schumann, Szymanowski en Strauss. Vooral op Szymanowski verheug ik mij erg. We spelen de suite uit de opera Król Roger die ik als remplaçant lang geleden met het Residentie Orkest heb gespeeld en toen grote indruk heeft gemaakt.

En het concert op 16 mei met Anneke van Giersbergen in het Paard van Troje. Vorig jaar hebben we met haar opgetreden en dat was echt geweldig; een heel bijzondere zangeres die het publiek met haar stem betovert!

7 december 2019
Masterclassics met Arthur Jussen
16 mei 2020
Symphonic Junction
Residentie Orkest ft.
Anneke van Giersbergen