Mariëlle van Pruijssen

hoorn

Naam: Mariëlle van Pruijssen
Instrumentengroep: hoorn
Bij het Residentie Orkest sinds: 1998
Studie: Brabants Conservatorium Tilburg (DM en UM), en Hogeschool InHolland (leraar basisonderwijs)

Wie is je favoriete dirigent?

Evgeni Svetlanov! Hij kon zo’n prachtige klank uit het orkest krijgen. Svetlanov was een dirigent die zonder veel te hoeven uitleggen, kon laten zien wat hij van het orkest verlangde. Ik herinner me een Brucknersymfonie toen ik net in het orkest zat, waarbij het orkest zo ontzettend mooi speelde. Het leek wel buitenaards… alsof je boven jezelf uitstijgt. Dat moment vergeet ik nooit meer!

Op welke leeftijd ben je begonnen met spelen? Waarom op dit instrument?

Ik ben met muzieklessen begonnen toen ik negen jaar was. Ik wilde niets liever dan spelen in de fanfare bij mij in het dorp, net als mijn vader en vroeger mijn opa. Maar ik moest eerst van mijn ouders blokfluit leren spelen. Toen ik elf jaar was mocht ik dan eindelijk een instrument ophalen: althoorn. Ik wilde veel liever bugel spelen, maar daar waren al genoeg leerlingen voor. Gelukkig had ik een hele goede hoornlerares die er voor zorgde dat ik hoorn ging spelen. Nog steeds ben ik heel blij met deze keuze. De klank van de hoorn ligt erg dicht bij de menselijke stem en mengt geweldig met zowel houtblazers en koperblazers als de met strijkers.

Wanneer ben je voor het laatst tot tranen toe geroerd door een stuk?

Ik ben niet zo heel snel tot tranen geroerd door muziek, maar als we het Andante Festivo van Sibelius speelden, met chef-dirigent Neeme Järvi, liepen de tranen over mijn wangen. Gelukkig is het een stuk voor alleen strijkorkest, dus kon ik (hopelijk) onopvallend voor publiek en collega’s even snotteren achter mijn hoorn.

Mijn concerttips: