Pauline Oostenrijk

hobo

Naam: Pauline Oostenrijk
Instrumentengroep: hobo
Joined Residentie Orkest The Hague in: 1993
Studie: hobo en piano aan het Conservatorium van Amsterdam; Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht
Prijzen/Highlights: Aanvoerder. Nederlandse Muziek Prijs 1999. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt.

Met Peter Gaasterland en Eline van Esch

Foto door Patrick Vercammen

Wat is het mooiste concert dat je zelf ooit hebt gegeven bij het Residentie Orkest?

In 2001 voerden mijn toenmalige collega Hans Roerade en ik, samen met het Residentie Orkest, het Dubbelconcert voor twee hobo’s van Alexander Voormolen uit. We hebben het stuk ook op cd gezet. Het is een super leuk stuk, alleen al vanwege de ongebruikelijke combinatie van twee hobo’s als solo-instrumenten. De muziek is ontroerend (vooral het tweede deel), maar ook enorm grappig en virtuoos. En Hans en ik pasten, qua geluid en manier van spelen, geweldig bij elkaar. Eén groot feest was het! Je kunt hier de opname beluisteren:

Op welke leeftijd ben je begonnen met spelen? Waarom op dit
instrument?

Ik ben op mijn zevende met de hobo begonnen. Ik speelde al een tijdje blokfluit en mocht nu een ‘echt’ instrument kiezen. Mijn ouders speelden regelmatig samen met iemand die hobo speelde, en ik was helemaal gegrepen door het geluid van het instrument. En dan zag het er ook nog zo stoer uit, met al die blinkende kleppen. Dát wilde ik! Eigenlijk was ik er te jong voor (er wordt geadviseerd wat later te beginnen, vanwege de druk op je longen en op je gebit), maar ik was niet te stuiten. De leraar op de plaatselijke muziekschool besloot het te proberen. Ik ben hem daar nog altijd dankbaar voor. Het karakter van het instrument past precies bij mij: enerzijds warm, weemoedig en zangerig, anderzijds spits, helder en indringend.

Foto door Marco Borggreve

Mijn concerttips:

Op 11 en 12 november 2016 soleren mijn collega houtblazers Eline van  Esch en Peter Gaasterland in een fluitconcert van C.P.E. Bach en het  fagotconcert van W.A. Mozart. Prachtig repertoire door twee fantastische blazers, waar ik al meer dan twintig jaar met zoveel plezier mee samenwerk. En met Jan Willem de Vriend als dirigent wordt dit beslist een hoogtepunt!