Roelof Meijer

contrabas

Naam: Roelof Meijer
Instrumentengroep: contrabas
Bij het Residentie Orkest sinds: 1987
Studie: Conservatorium Zwolle
Overige: Assistent aanvoerder

Muziek in de breedste zin van het woord heeft mijn hele leven een rode draad gevormd, evenals trouwens verhalen, gedichten, film en theater. Op deze website is te vinden wat ik zoal doe en gedaan heb op het gebied van deze passies. Veel lees- en luisterplezier gewenst en weet dat ik altijd geïnteresseerd ben om mensen met gelijke belangstelling te ontmoeten!

Naast m’n baan als contrabassist in het Residentie Orkest geef ik les aan het Koninklijk Conservatorium en privé. Jarenlang vormde ik daarnaast een klassiek duo met pianist Armin Segger. Onder de naam Duo Bassanova speelden we vele concerten en brachten twee cd’s uit met bekend en onbekend werk voor contrabas en piano.

Ook niet-klassieke muziek heeft mijn warme belangstelling, wat al zo’n beetje m’n hele leven geresulteerd heeft in projecten waarin allerlei muziekstijlen, veelal in eigen composities, samenkomen. Vaak vormt in deze projecten ook tekst een wezenlijk onderdeel. Zo maakte ik de muzikale vertelling Balthazar Moirée samen met tekstschrijver Jochem Bosselaar en het Romeo Ensemble. Zowel in Mind the Gap Experience, een klassieke band waarvoor ik ook componeer, als op de cd REVOLVE komt m’n passie voor het combineren van alle mogelijke muziekstijlen tot uiting. Ik moet toegeven dat ik mijn eigen muziek moeilijk te omschrijven vind. Recensenten probeerden het en spraken van jazz, pop, klassiek, experimenteel, lounge, elektro-akoestische soundscapes, originele filmische glitschgeluiden, volksmuziek, een nouvelle vague-uitstraling, digital gear; kortom, een muzikaal prentenboek waarin je te allen tijde kunt bladeren en telkens iets nieuws vindt.

Naast bovengenoemde bezigheden vormt lesgeven (contrabas en basgitaar) een belangrijk en zeer plezierig onderdeel van mijn beroepsmatige leven. Ik heb een sterk geloof in het vermogen van iedereen, ongeacht leeftijd of muzikale achtergrond, om te leren. Ik zie motivatie en nieuwsgierigheid als de motor voor ontwikkeling. Dit maakt dat het lesgeven mij nooit verveelt, maar juist inspireert.

Tot slot: naast muziek kan ik ongelofelijk genieten van mooie verhalen. Ik lees veel en ben een groot bewonderaar van schrijvers als Alessandro Barrico en Haruki Murakami. Ook zelf schrijf ik graag verhalen; het is altijd weer een verrassing waar ze je brengen. Om met een toepasselijk citaat te eindigen:

Het leven verloopt niet zoals je het je voorstelt
Het gaat zijn eigen weg
en jij de jouwe
en dat is niet dezelfde weg……
Uit: ‘Oceaan van een zee’ – Alessandro Baricco

Mijn concerttips: