Ron Schaaper

hoorn

Naam: Ron Schaaper
Instrumentengroep: hoorn
Bij het Residentie Orkest sinds: 2004
Studie: Conservatorium Utrecht
Overige: Aanvoerder
Prinses Christina Concours, Stichting Jong Muziektalent Concours

Wat is het mooiste concert dat je zelf ooit hebt gegeven bij het Residentie Orkest?

Voordat ik hier speelde, remplaceerde ik in het Residentie Orkest en ik zal nooit de Zevende symfonie van Bruckner met Svetlanov vergeten. Met de minste beweging het meest uit de muziek halen, dat kenmerkte Svetlanov voor mij. Met Richard Egard heb ik ook een klik, ik begrijp precies wat hij bedoelt, dus elk concert met hem is een feest.

Wie is jouw beste vriend / collega in het orkest? Waarom?

Ik heb mijn vrouw in het orkest leren kennen. We kenden elkaar al van het Nederlands Blazers Ensemble waar we ook allebei in spelen, maar door het orkest en met name de tournees hebben we elkaar beter leren kennen en van het een kwam het ander, nu alweer tien jaar geleden! Super fijn om zoveel met elkaar te kunnen delen.

Wie is je lievelingscomponist? Wat is je lieveling stuk?

Mahler is een van mijn lievelingscomponisten. Mahler schrijft fantastisch voor hoorn net als de man die veel invloed op hem heeft gehad:Anton Bruckner. Machtige muziek!

Mijn concerttips:

Dat is toch zeker de Vierde symfonie van Mahler met Nicholas Collon op vrijdag 24 en zondag 26 februari. Kom zeker ook naar het de concerten met Richard Egarr met ouvertures van Rossini en het Celloconcert van Haydn met mijn collega Gideon den Herder. Dat is te zien op vrijdag 26 en zondag 28 mei. En natuurlijk het Requiem van Mozart met Jan Willem de Vriend op vrijdag 10 en zaterdag 11 februari. Daar moet je ook absoluut bij zijn.