Nederlandse première door Residentie Orkest Den Haag

Op donderdag 10 en zaterdag 12 oktober brengt het Residentie Orkest Den Haag de Nederlandse première van After the Great War, een compositie van de Nederlandse componist Theo Verbey (1959).

Verbey, al sinds 1984 docent op zijn alma mater Koninklijk Conservatorium Den Haag, schreef zijn eerste composities al in de jaren zeventig. Tegenwoordig wordt zijn werk gespeeld door vrijwel alle Nederlandse orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en Residentie Orkest, maar ook het Asko Schönberg, Nieuw Ensemble en buitenlandse gezelschappen als London Sinfonietta, Bochumer Symphoniker en New Japan Philharmonic.

De nieuwe compositie After the Great War was een gezamenlijke opdracht van het Residentie Orkest en het Tampere Philharmonic Orchestra, dit laatste orkest bracht de wereldpremière in november 2018. Verbey schreef een aangrijpend in memoriam voor de in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde soldaten. ‘De manier waarop deze oorlog begon, laat een onthutsend beeld zien van de internationale politiek, dat bovendien parallellen vertoont met de tijd waarin we nu leven’, aldus Verbey. ‘Het idee is een confrontatie tussen twee compositiestijlen van honderd jaar geleden: enerzijds de Duits/Oostenrijkse laatromantiek van Richard Strauss en Gustav Mahler, anderzijds het Franse impressionisme van Claude Debussy en Maurice Ravel. Beide stijlen hadden geen duidelijke grenzen en vertoonden soms zelfs overeenkomsten, zoals de fascinatie voor de cultuur buiten Europa.’

Deze unieke Nederlandse première bijwonen? Voor het concert van 12 oktober a.s. in het Zuiderstrandtheater zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Informatie deels ontleend aan het programma Festival Dag in de Branding 53.

From Darkness to Light

zaterdag 12 oktober, 20:00 uur
Zuiderstrandtheater, Den Haag

Bestel kaarten
GA TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT