Nicholas Collon chef-dirigent Residentie Orkest

Het Residentie Orkest benoemt de 34-jarige Brit Nicholas Collon tot chef-dirigent en artistiek adviseur. Dirigent en orkest verbinden zich voor een periode van tenminste vier jaar vanaf seizoen 2018-2019. Toptalent Nicholas Collon is sinds 2016 vaste dirigent van het Residentie Orkest. Hij dirigeert minimaal acht weken per seizoen.

De keuze voor Collon als chef-dirigent is een logisch vervolg op zijn huidige functie van vaste dirigent en sluit aan bij de ambities van het Residentie Orkest: op topniveau musiceren, op eigentijdse wijze verbindingen leggen tussen traditie en innovatie én relevant zijn voor zoveel mogelijk mensen in de internationale stad Den Haag. Naast de concertactiviteiten zal Collon ook betrokken worden bij educatie, maatschappelijke projecten en talentontwikkeling.

Nicholas Collon: “Ik ben enorm enthousiast om mijn samenwerking met dit fantastische orkest te verdiepen. Het streven naar excellentie van de individuele musici, hun gezamenlijke ambitie en hun bereidheid om te experimenteren, maken het altijd een genoegen om naar Den Haag terug te komen. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de prachtige nieuwe concertzaal en ik kan me geen betere tijd voorstellen dan nu om deel van dit team uit te gaan maken. Ik voel me zeer vereerd om in de voetsporen te treden van chef-dirigenten als recentelijk Neeme Järvi, Jaap van Zweden en Evgeny Svetlanov.”

In de afgelopen periode heeft het Residentie Orkest gewerkt met een andere dirigentenstructuur, bestaande uit twee vaste dirigenten Nicholas Collon en Jan Willem de Vriend. Deze werkwijze paste bij de transitie waarin het orkest zich op dat moment bevond. Jan Willem de Vriend blijft als vaste dirigent tot zomer 2019 nauw betrokken bij het orkest. Met ingang van 2019-2020 gaat Richard Egarr als eerste gastdirigent weer intensief met het Residentie Orkest samenwerken.

Artistiek directeur Sven Arne Tepl over de benoeming van Nicholas Collon: “Het orkest en Nicholas hebben in de afgelopen periode veel intensieve en bijzondere muzikale ervaringen gedeeld. De fantastische concerten werden door zowel publiek als pers zeer enthousiast ontvangen. Het is voor ons niet meer dan logisch de relatie met Nicholas te verlengen en te intensiveren door deze om te zetten in de functie van chef-dirigent en artistiek adviseur. We kiezen met de benoeming van Nicholas Collon en Richard Egarr voor continuïteit en een spannend artistiek profiel dat past bij een modern orkest. Een orkest dat een breed repertoire stijlbewust en vanuit de historische context op het hoogste niveau uitvoert. Het Residentie Orkest speelt vanaf 2020 in het nieuwe Onderwijs en Cultuur Complex aan het Spui in Den Haag met partners als het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Dans Theater.”

Nicholas Collon
Met het Aurora Orchestra dat hij in 2005 oprichtte en waarvan hij de eerste dirigent is, maakt de in Londen geboren Nicholas Collon internationaal furore. Creativiteit, de hoogste kwaliteit, een brede artistieke reikwijdte en een vernieuwende publieksbenadering zijn daarbij de kernbegrippen; jaarlijks geeft hij met dit orkest concerten op de BBC Proms. Het Residentie Orkest is dan ook trots dat het deze jonge, energieke vernieuwer – die in 2012 de Critics’ Circle Award for Exceptional Talent ontving – wist vast te leggen als vaste dirigent en nu als chef-dirigent. Hij dirigeerde o.m. Philharmonia Orchestra, DSO Berlin, City of Birmingham Symphony, The Hallé, Danish Radio Symphony en Orchestre Nationale du Capitole de Toulouse. Vanaf seizoen 2017-2018 is hij tevens vaste gastdirigent van het Gürzenich-Orchester in Keulen.

Nicholas Collon en Residentie Orkest in seizoen17-18
In seizoen 2017-2018 dirigeert Nicholas Collon het Zuiderparkconcert, het traditionele Prinsjesdagconcert en een van de concerten van het nieuwe format Masterclassics. Samen met cellist Leonard Elsenbroich brengt hij een Russisch programma met onder andere Kabalevski’s Celloconcert en de Tiende symfonie van Sjostakovitsj. Met pianiste Ingrid Fliter voert hij Chopins Eerste pianoconcert uit. Daarnaast neemt hij de eerste Symphonic Junction in Paard van Troje voor zijn rekening. Buiten Den Haag staat Nicholas met het Residentie Orkest in het Amsterdamse Concertgebouw met pianist Boris Giltburg, de Zaterdagmatinee en in de Rotterdamse Doelen.

Residentie Orkest
Het Residentie Orkest bewijst dat symfonische muziek ook in de 21ste eeuw voor een groot en breed publiek van betekenis kan zijn. Het orkest wil zo veel mogelijk mensen in contact brengen met bijzondere muziek en hen laten genieten, verrassen en inspireren. Het Residentie Orkest behoort tot de grote, gerenommeerde symfonieorkesten van Nederland, is gevestigd in Den Haag maar is ook regelmatig te horen op andere grote podia in binnen- en buitenland.

GA TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT