Onze concerttips voor 2020

Ook in 2020 hebben wij een geweldig klassiek programma. Samen met musici, stafleden, dirigent en directie kijken wij vast vooruit naar de concerten in 2020. Welke concerten mag je echt niet missen? Dat vertellen ze in deze blog.

 

Sven Arne Tepl, algemeen en artistiek directeur

“Mijn concerttip voor 2020 is Collon meets Altstaedt. Een van mijn favoriete programma’s, Die Nacht van Diepenbrock, een werk dat tot het beste hoort van Nederlandse componisten hand. Walton Celloconcert met de onvolprezen Nicolas Altstaedt, een echte klassieker uit het cellorepertoire. En natuurlijk Sibelius 7, een van mijn absolute lievelingsstukken. Hoe kun je een spanningsboog zo ver spannen, beter dan dat gaat niet.”

Mahler 1
“Een reis die je maakt, die je naar allerlei plekken brengt. En Thomas Oliemans met Mahler liederen, een programma waar de menselijke ziel  centraal staat. Muziek die je echt tot een ander mens maakt.”

Miranda van Drie, zakelijk directeur

“Ik kijk zeer uit naar de ‘koper-Mattheus’ op 10 april! Met respect voor de muziek en het verhaal van de lijdensweg is een korte, maar niet minder indrukwekkende versie van de Mattheus Passion gemaakt. De première in 2018 heeft veel indruk op me gemaakt, ik ben blij dat we in 2020 deze versie opnieuw in Paard uit kunnen voeren.”

 “Ik kijk ook uit naar de finale van het Oscar Back Concours op 1 februari in TivoliVredenburg, omdat we dan onze nieuwe chef-dirigent (vanaf 2021-2022) Anja Bihlmaier opnieuw mogen verwelkomen. Daarnaast is het een feest om in deze finale samen te werken met de beste jonge violisten van Nederland.”

Jan Willem de Vriend, vaste dirigent

“Ik kijk volgend jaar enorm uit naar het programma met de laatste drie Mozartsymfonieën. Door hem gecomponeerd in zes weken, zonder opdracht, waarschijnlijk zelfs nooit door hemzelf gehoord! En zelfs daarna geen één noot meer aan een symfonie gespendeerd. Hij had met deze drie alles gezegd. Voor mij als een ‘Mathäus Passion’ zonder tekst. Een drie-eenheid die we met het orkest gaan proberen te ontsluieren. Een uitdaging voor ons allemaal maar ik weet nu al: een ongelooflijke muzikale gebeurtenis. Voor iedere symfonie zal ik proberen een heel klein sluiertje op te lichten wat verborgen kan zitten achter deze ongelooflijke noten. Wellicht een van de grootste muzikale scheppingen ooit.”

Elias Gustafsson, aanvoerder tuba

“For next season I’m looking forward to play Tchaikovsky’s Sixth Symphony. It is one of the composers more complex compositions, with a lot of different colors and expressions. It will be interesting to explore those with my very fine colleagues of the Residentie Orkest.”

Lucian-Leonard Raiciof, concertmeester

“In het komende seizoen ben ik echt benieuwd naar Mahler 1 met Nicholas Collon. Ik heb hele mooie herinneringen aan deze symfonie toen wij deze met Svetlanov speelden, wat een gouden tijd was dat. Maar ons orkest heeft nu ook een hele goede visie en een gouden toekomst.”

Gretha Tuls, fagot

“Ik kijk het meest uit naar de operaproductie ‘Nabucco’. Ik speel weinig opera en zie erg uit naar deze uitdaging.”

GA TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT