Otto Tausk over de kracht van Beethoven en spelen tussen het publiek

Op 8 en 9 december staat Beethovens Tweede symfonie op de lessenaars van het Residentie Orkest. Otto Tausk, vanaf volgend seizoen chef-dirigent van het Vancouver Symphony Orchestra maar ook bekend als (voormalig) jurylid in Maestro, staat garant voor een spetterende uitvoering.

Als chef-dirigent van het symfonieorkest van Sankt Gallen voert u dit jaar een complete Beethovencyclus uit. Hoe lukt het u om deze eeuwenoude en vooral beroemde noten ‘fris’ te houden?
In het Zwitserse Sankt Gallen voeren we ter gelegenheid van mijn afscheid als chef-dirigent in twee weken tijd alle symfonieën van Beethoven uit. Vanaf volgend seizoen zal ik als chef-dirigent beginnen in Vancouver, Canada, en vooral met Beethoven hebben het orkest in Zwitserland en ik de laatste jaren veel mooie herinneringen opgebouwd. Elke symfonie is uniek en echt elke noot lijkt alleen maar krachtiger te worden naarmate je de werken beter leert kennen en vaker uitvoert.

Wat is er zo bijzonder aan Beethovens Tweede symfonie?
De Tweede symfonie is van ongekende energie. Geschreven in een persoonlijk zeer heftige periode toch enorm positief van karakter met als kern een wonderschoon een relatief lang tweede deel.

Hoe is het om weer voor het Residentie Orkest te staan?
Het is alweer een tijdje geleden dat ik bij het Residentie Orkest te gast was. Maar de afgelopen tijd heeft het orkest een fantastische ontwikkeling doorgemaakt met een aantal spannende vaste dirigenten die niet onopgemerkt is gebleven en waardoor ik me des te meer verheug op dit weerzien.

In Leiden zit tijdens het concert ‘Close to Classics’ het publiek tussen het orkest. Orkestleden zijn dus moeilijker te zien en te horen. Hoe bereidt u zoiets voor?
Met publiek tussen het orkest is het natuurlijk wel anders om samen te spelen. Alleen al de afstand tot elkaar is veel groter en dat zal zeker een groter vertrouwen en andere manier van spelen en luisteren verlangen van de musici. Voor mij een eerste keer, gelukkig heeft het orkest hier al meer ervaring mee. Ik verwacht dat de muziek van zo dicht bij meemaken, vooral bij de wilde energie van Beethoven, des te sterker binnenkomt bij het publiek.

Wat luistert u graag in de auto (of in het vliegtuig)?
Onderweg luister ik nooit muziek. Ik kan slecht tegen muziek door een koptelefoon. Maar ik moet bekennen dat ik er ook enorm van geniet om eindelijk eens tijd te hebben mooie boeken te lezen!

GA TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT