Pers

Voor alle vragen betreffende interviews en perskaarten voor recensenten kunt u een bericht sturen naar: pers@residentieorkest.nl.

Wilt u persberichten ontvangen? Stuur dan een bericht naar: pers@residentieorkest.nl o.v.v. uw telefoonnummer, adres en de naam van uw organisatie.

Fotomateriaal

Voor beeldmateriaal kunt u gebruik maken van onderstaande link. Deze beelden mogen gebruikt worden onder vermelding van de naam van de fotograaf.

Fotomateriaal

Over het Residentie Orkest

Het Residentie Orkest, een van de meest innovatieve orkesten in Nederland, bewijst meer dan ooit dat symfonische muziek ook in de 21e eeuw voor een groot en breed publiek van betekenis kan zijn. Het orkest geeft sinds zomer 2015 concerten in het Scheveningse Zuiderstrandtheater en zal vanaf 2020 in het nieuwe Onderwijs- en Cultuurcomplex in het hart van Den Haag gehuisvest zijn. Naast de symfonische canon voert het orkest ook regelmatig cross-over programma’s uit, in het Paard trekt het vooral studenten en young professionals. Het orkest treedt op in de Nieuwe Kerk en het Zuiderparktheater, in omliggende gemeenten als Leiden en is veelvuldig te horen op diverse grote podia in binnen- en buitenland. Nicholas Collon is chef-dirigent en artistiek adviseur. Vaste dirigent is Jan Willem de Vriend (tot zomer 2019). Vanaf zomer 2019 is Richard Egarr als eerste gast-dirigent aan het orkest verbonden.

Het Residentie Orkest is nadrukkelijk in de stad Den Haag aanwezig met openluchtconcerten en educatieve projecten op talloze scholen. Het orkest is steevast betrokken bij belangrijke gebeurtenissen zoals de viering van het honderdjarig Vredespaleis en de jaarlijkse Troonrede. Ook viert het orkest samen met de bewoners van Den Haag de feestdagen met kerst-, Nieuwjaars-, Koningsdag- en Prinsjesdagconcerten. Belangrijk zijn de samenwerkingen met Haagse en nationale partners als Het Koninklijk Conservatorium Den Haag, Nederlands Dans Theater, Dans- en Muziekcentrum Den Haag, Het Nationale Theater, Festival Classique, Paard, De Nationale Opera, De Nederlandse Opera Academie en de Zaterdagmatinee.

Speerpunt in de ambities van het Residentie Orkest is het educatieve beleid. Jaarlijks participeren meer dan 40.000 scholieren in educatieve projecten waarmee het Residentie Orkest dé aanjager van muziekeducatie is in Den Haag. Het orkest heeft daartoe een educatie- en outreach-programma ontwikkeld voor alle leeftijden, waarmee het Residentie Orkest bijdraagt aan de sociale cohesie in Den Haag.