Topmusici van morgen

Talentontwikkeling

Het Residentie Orkest gelooft in het stimuleren van talent: de huidige studenten zijn de beroepsmusici van morgen. We dragen bij aan talentontwikkeling op verschillende niveaus: van het aanwakkeren van nog onontgonnen talent bij basisschoolkinderen tot het uitnodigen en begeleiden van jonge musici, dirigenten en componisten aan het begin van hun (internationale) carrière. De intensieve samenwerking met onze bovenburen, het Koninklijk Conservatorium, is de basis van onze talentontwikkelingsprogramma’s.

Met uw steun kunnen we

  • One Minute Symphony van compositiestudenten uitvoeren
  • 10 studenten per seizoen laten meespelen in onze producties
  • Kunnen we masterstudenten directie de kans geven om onder begeleiding van chef-dirigent Anja Bihlmaier ons orkest te dirigeren.

Samenwerking Koninklijk Conservatorium Den Haag 

Op het gebied van talentontwikkeling vormt het convenant met het Koninklijk Conservatorium Den Haag (KC) de kern van onze activiteiten. Deze intensieve samenwerking draagt bij aan de verbetering van het carrièreperspectief van de toekomstige generatie musici en muziekdocenten. Daarnaast bevordert dit partnerschap ook de kwalitatieve instroom van musici naar ons orkest in de toekomst. 

Het Residentie Orkest biedt de studenten van verschillende masteropleidingen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen in het orkest. Masterstudenten Compositie mogen een één minuut durende symfonie voor het orkest schrijven en voor musici in opleiding zijn er binnen de Orkestmaster jaarlijks tien stageplekken om mee te spelen in het orkest. 

One Minute Symphony

Met het project One Minute Symphony geeft het Residentie Orkest compositiestudenten de kans om een kort werk voor het orkest te schrijven. De studenten laten zich inspireren door een ontmoeting, kunstwerk, persoon of plek in Den Haag en schrijven een symfonie van één minuut. Het Residentie Orkest speelt deze korte symfonieën voorafgaand aan de vrijdagavondconcerten. Het resultaat is altijd spannend en verrassend en een belangrijke stap in de carrière van de studenten.

Een aantal studenten hebben met hun compositie zelfs zoveel indruk gemaakt, dat ze van ons een compositieopdracht hebben gekregen.

Orkestmaster

Een masterstudent die zich richt op klassieke muziek wil tijdens de studie natuurlijk zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen. Waar kan dat beter dan in een professioneel orkest?
De Orkestmaster is een sinds 2010 bestaande samenwerking tussen het Koninklijk Conservatorium en het Residentie Orkest. Deze unieke masterspecialisatie staat volledig in het teken van het opdoen van praktijkervaring. Het Residentie Orkest biedt gemiddeld tien stageplekken per seizoen aan. Na een geslaagd proefspel ontvangen de studenten een stagecontract om orkestproducties mee te spelen. Ze worden allemaal door een mentor vanuit het orkest bijgestaan.

Dirigenten en opera

Ook de opleiding van toekomstige zangers en dirigenten gaat het Residentie Orkest aan het hart. We werken in deze samen met het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam. 

De zangtalenten van de Dutch National Opera Academy (DNOA) worden muzikaal ondersteund tijdens hun optredens. En de toekomstige dirigenten van de Nationale Master Orkestdirectie krijgen masterclasses en mogen meelopen met onze chef-dirigent. 

Nationale Master Orkestdirectie

De Nationale Master Orkestdirectie (NMO) is een prestigieuze tweejarige masteropleiding die door het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gezamenlijk wordt aangeboden. Wij dragen graag bij aan de opleiding van deze toptalenten. Gedurende de opleiding volgen de studenten verschillende masterclasses bij het Residentie Orkest en krijgen ze de gelegenheid om met producties mee te lopen als assistent-dirigent. Ook krijgen ze les van artistiek directeur Sven Arne Tepl, onder andere over curatorschap.

Dutch National Opera Academy

Tijdens de tweejarige master Dutch National Opera Academy (DNOA) van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam doen getalenteerde operazangers zang- en acteerervaring op. DNOA produceert twee volwaardige opera’s per jaar in samenwerking met onder andere het Residentie Orkest.
Zo werkten we eerder samen aan de producties Die Fledermaus van Johann Strauss jr. en Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart. Recentelijk werd Mozarts La finta giardiniera uitgevoerd in de Conservatoriumzaal van Amare.

Steun het talent van de toekomst

Concoursen

Naast het ondersteunen van de toekomstige musici en componisten die een opleiding via een van onze partners volgen, bieden we ook muzikale talenten die aan concoursen meedoen de mogelijkheid om met ons orkest samen te werken. De finalisten van het Nederlands Vioolconcours Oskar Back kunnen soleren bij ons op het podium en de winnende compositie van de categorie ‘Orkestwerk’ van de Gaudeamus Award zal tijdens een van onze concerten door ons worden gespeeld. 

Nederlandse Vioolconcours Oscar Back 

Het Nederlands Vioolconcours is een tweejaarlijkse competitie voor jong viooltalent van 6 tot 26 jaar. De competitie is verdeeld in vier leeftijdscategorieën, waaronder de categorie Oskar Back voor jongeren van 18 tot 26 jaar. Het Residentie Orkest is de vaste begeleider van de finalisten tijdens het finaleconcert van de laatstgenoemde leeftijdscategorie.  

Naast het winnen van geldprijzen krijgen de finalisten ook de kans om verdere ervaring op te doen tijdens de zogeheten laureatenconcerten. Zo mag de winnaar van de Oskar Back categorie soleren tijdens een concert met het Residentie Orkest. Onder anderen oud-finalisten en inmiddels grote namen Emmy Verhey, Jaap van Zweden en Liza Ferschtman traden al met het Residentie Orkest op. 

Stichting Gaudeamus  

De recentste structurele samenwerking die het Residentie Orkest aanging om muzikaal talent te stimuleren is met Stichting Gaudeamus. Aan deze internationale compositieconcours werd in 2020 de categorie Orkestwerk toegevoegd. Deelnemers kunnen zich niet alleen voor de compositieprijs inschrijven, maar krijgen nu ook de mogelijkheid om orkestwerk specifiek voor het Residentie Orkest aan te leveren. Maar liefst honderd van de 233 deelnemers leverden compositiewerk aan voor deze eerste editie. 

De Gaudeamus Composition Award ging in december 2021 bij het Residentie Orkest in première. Uit de honderd orkestwerken werd Lung van de Canadees-IJslandse Fjola Evans gekozen om voor een concert in TivoliVredenburg onder leiding van Mei-Ann Chen. 

Steun het talent van de toekomst