Theo Verbey overleden

Tot ons groot verdriet is de Nederlandse componist Theo Verbey op 13 oktober jongstleden overleden. Theo was al een tijdje ziek maar zijn overlijden komt als een onverwachte schok. De begrafenis heeft afgelopen vrijdag in besloten kring plaatsgevonden.

Vanaf 1988 heeft het Residentie Orkest Den Haag in binnen- en buitenland talloze malen zijn werken uitgevoerd. Zijn grote orkestwerk After the Great War zindert nog na in onze oren. Het werd na de wereldpremière op 30 november 2018 in het Finse Tampere, op 4 oktober in Lodz (Polen), en op 10 en 12 oktober 2019 in Amsterdam en Den Haag uitgevoerd. Het Residentie Orkest gaf de Nederlandse première van dit werk. In de maanden voor zijn overlijden voltooide Theo Verbey zijn laatste werk Ariadne, dat hij nog maar een maand geleden inleverde bij zijn uitgeverij.

Theo Verbey begon al in zijn studietijd begin jarig tachtig aan het Conservatorium van Amsterdam te componeren. In die tijd maakte hij zijn orkestratie voor groot orkest van Alban Bergs pianowerk Sonate opus 1, die meteen werd uitgevoerd door Riccardo Chailly en het Koninklijk Concertgebouworkest. Dit werk werd sindsdien tientallen malen wereldwijd uitgevoerd en betekende een internationale doorbraak voor Verbey. Als componist manifesteerde hij zich vanaf de jaren negentig op de grote podia. Hij maakte naam met fijnzinnige geïnstrumenteerde werken, soms klein bezet, zoals Contradictie voor Het Trio, Inversie voor het Nieuw Ensemble, soms voor groot ensemble, zoals Expulsie voor het Asko Ensemble en Produkt in 1992 (voor Ensemble Musikfabrik) en grote werken voor orkest, zoals Triade voor het toenmalige Radio Kamerorkest en de Zaterdagmatinee. In het decennium daarna kwam zijn grote talent tot volledige ontwikkeling in een aantal orkestwerken zoals de Fractal Symphony en Alliage geschreven voor het Residentie Orkest en LIED in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2015 werd zijn werk voor koor en orkest, Traurig wie der Tod uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Zijn muziek en bewerkingen verschenen op tientallen Cd’s met grote namen als onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest, Residentie Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Osiris Trio, Ensemble Resonanz en het Brodsky Quartet.

Zijn stijl kenmerkt zich door een klassieke muzikale taal en getalsmatige verhouding die ten grondslag liggen aan de vorm van de muziek. Gekoppeld aan een fijnzinnige, subtiele instrumentatie komt met name in zijn symfonische werken de rijke orkestklank volledig tot zijn recht. In zijn kamermuziek streefde hij naar speelbare virtuositeit. Met zijn muziek nam Theo Verbey een bijzondere plek in binnen het Nederlandse componeerlandschap. Hij verenigde op unieke wijze geraffineerde instrumentatie aan hedendaagse expressie in een steeds rijkere tonaal wordende taal. Met zijn muziek verenigde Verbey musici en het publiek. Nationaal en internationaal ontving hij een groeiende waardering voor zijn composities, wat resulteerde in talrijke uitvoeringen. Binnenkort wordt zijn hobokwartet 4 Preludus to Infinty uitgevoerd door het Chameleon Arts ensemble in Boston, V.S.

Een ontwikkeling van de laatste tien jaar was het gebruik van zijn muziek voor dans. Choreografe Regina van Berkel paste zijn muziek toe in verschillende van haar grote balletten, die ze bij Deutsche Oper am Rhein presenteerde en recentelijk nog door Introdans zijn hernomen.

Wij wensen familie en naasten veel sterkte met dit verlies.

Namens alle medewerkers van het Residentie Orkest Den Haag,

Sven Arne Tepl, algemeen & artistiek directeur

Miranda van Drie, zakelijk directeur

GA TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT