Vacature aanvoerder Klarinet (65%, reform-Böhm/Duits systeem)

Het Residentie Orkest Den Haag, één van de meest innovatieve orkesten in Nederland, bewijst meer dan ooit dat symfonische muziek ook in de 21e eeuw voor een groot en breed publiek van betekenis is. Het orkest geeft sinds zomer 2015 concerten in het Zuiderstrandtheater en zal vanaf 2021 in het nieuwe onderwijs en cultuurcomplex in het hart van Den Haag gehuisvest zijn. Naast de symfonische canon voert het orkest ook nieuw werk en cross-over programma’s uit. Het orkest is veelvuldig te horen op de grote podia in Nederland en diverse podia in het buitenland. In de rijke geschiedenis van het orkest waren dirigenten als Hans Vonk, Evgenji Svetlanov, Jaap van Zweden en Neeme Järvi als chef-dirigent verbonden aan het internationaal opererende ensemble.
Nicholas Collon is de huidige chef-dirigent en artistiek adviseur; Richard Egarr is vaste gast dirigent. Vanaf seizoen 2021/2022 zal Anja Bihlmaier de rol van chef-dirigent vervullen en naast Richard Egarr zal dan ook Jun Märkl als vaste dirigent aan ons verbonden zijn.

Het Residentie Orkest is nadrukkelijk in de stad Den Haag aanwezig met openluchtconcerten en educatieve projecten op talloze scholen. Het orkest is steevast betrokken bij belangrijke gebeurtenissen zoals de jaarlijkse Troonrede. Ook viert het orkest samen met de bewoners van (groot) Den Haag de feestdagen met kerst-, nieuwjaars-, Koningsdag- en Prinsjesdagconcerten. Belangrijk zijn de samenwerkingen met Haagse en nationale partners als het Nationaal Theater, Festival Classique, Paard, De Nederlandse Opera, Nederlandse Opera Academie en de Zaterdagmatinee.
Speerpunt in de ambities van het Residentie Orkest is het educatieve beleid. Jaarlijks participeren meer dan 30.000 scholieren in educatieve projecten waarmee het Residentie Orkest dé aanjager van muziekeducatie is in Den Haag. Het orkest heeft daartoe een educatie- en outreach-programma ontwikkeld voor alle leeftijden, waarmee het Residentie Orkest bijdraagt aan de sociale cohesie in Den Haag.
Het Residentie Orkest heeft per direct een vacature voor

 

Aanvoerder Klarinet (65%, reform-Böhm/Duits systeem)

 

De functie
De klarinetgroep bestaat momenteel uit een aanvoerder en een 2e klarinettist/es-klarinettist. In aanvulling hierop zoeken wij een extra aanvoerder. Naast het spelen van symfonisch werk in orkestverband ben je inzetbaar voor (educatieve en maatschappelijke) activiteiten en podiumpresentaties in kleinere bezetting. Mocht in een seizoen blijken dat je niet volledig in te delen bent als aanvoerder, vragen we van je incidenteel op de 2e stoel te spelen.

Functie eisen
Het spreekt voor zich dat je je onderscheidt als klarinettist. Wij vragen openheid voor de authentieke speelstijl én voor hedendaagse muziek. Daarnaast beschik je over leiderschapskwaliteiten om je groep te inspireren en synergie te creëren, zowel muzikaal als tussen de groepsleden onderling. Ook draag je vanuit jouw positie bij aan de orkestkwaliteit in zijn algemeenheid en ben je betrokken bij het orkest in zijn totaliteit. Je vindt het leuk én belangrijk om naast je collectieve podiumactiviteiten mee te werken aan educatieve en maatschappelijke activiteiten en producties in ensembleverband. Je kenmerkt je als een positief geëngageerde groepsleider die de juiste balans weet te vinden tussen eigenheid en het collectief. Een teamplayer dus!
Voor de functie komen alleen spelers in aanmerking die spelen op reform-Böhm of Duits systeem klarinetten.

Solliciteren en procedure
Graag ontvangen we uiterlijk 24 januari 2020 je sollicitatie in de vorm van een volledig ingevuld sollicitatieformulier. Dit formulier vind je onder aan deze pagina. Een link naar een recent en representatief filmpje met repertoire naar eigen keuze is een pré.
Het proefspel vindt plaats op dinsdagmiddag 3 maart (voorronde en 1e ronde) en woensdagmiddag 4 maart (finale ronde).

Verplicht repertoire:
Voorronde: Mozart – klarinetconcert deel 1: de expositie
1e ronde: Brahms – 1e klarinet-sonate in f-klein deel 1, eerste helft.
Eindronde:
– Mozart – klarinetconcert deel 1: de expositie
– Debussy – 1e Rhapsody begin tot cijfer 6
– een nader te bepalen deel uit een blaaskwintet om samen te spelen met enkele blazers uit het orkest
Daarnaast in elke ronde één of meerdere orkestpartijen.

De selectiecommissie behoudt zich het recht voor uit de sollicitaties een voorselectie te maken. Een sollicitatiegesprek maakt deel uit van de selectieprocedure en een trial kan eveneens onderdeel van de procedure zijn. Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Sana van Iddekinge (Hoofd P&O), sana.van.iddekinge@residentieorkest.nl of (070) 880 0299.

Overige informatie

Om voor deze baan in aanmerking te komen, geldt de voorwaarde dat als je afkomstig bent uit een niet-EU-land, je moet beschikken over een onbeperkt geldige werk- en verblijfsvergunning voor Nederland. Bij benoeming vragen we om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Kijk voor meer informatie over het Residentie Orkest op www.residentieorkest.nl.