Verlangen naar het licht

Als intuïtief lifecoach helpt Jojanneke Koedam mensen die worstelen met de schaduwkanten in zichzelf en die van het leven, een nieuwe balans te vinden. Hoe doet zij dat? En kan licht bestaan zonder ‘donker’?

Voorheen was Jojanneke werkzaam als communicatieadviseur. ‘Ik heb meerdere banen gehad, veel schrijfwerk zoals nieuwsbrieven, websites, persberichten. Schrijven vind ik erg leuk. Toch liep ik tegen een burn-out aan. Toen ben ik serieus in mijzelf gaan zoeken naar wat ik nu werkelijk wil doen. Ik ontdekte dat ik meer voor mensen wilde betekenen. Omdat ik goed naar mensen kan luisteren, ze iets mee kan geven, was coaching een voor de hand liggende optie.’

Heb je daartoe een opleiding gevolgd?
‘Ik heb Intuïtief Lifecoaching gestudeerd bij IMC Mensontwikkeling. Uitgangspunt daarbij is het herstellen van de balans tussen hoofd en hart. In de westerse wereld wordt erg ‘in het hoofd’ geleefd; we rationaliseren en analyseren wat af! Het voelen blijft echter vaak achter bij het denken, waardoor veel mensen rondjes blijven lopen in hun hoofd. De balans herstellen, is de basis voor verandering. Dit is waaraan ik werk met mijn cliënten. Hierbij zet ik mijn eigen gevoel en intuïtie in, maar ook die van hen.’

Hoe ga je te werk?
‘Ik laat mijn cliënten met een andere blik naar zichzelf kijken. Mensen weten vaak wel wát ze doen, maar niet waaróm. Mijn cliënten vragen zich bijvoorbeeld af: “Waarom laat ik mensen niet dichtbij komen?” of “Waarom lukt het niet voor mezelf op te komen?” Ik help hen daarin inzicht te krijgen en tegelijk met meer mildheid naar zichzelf te kijken.
Zelfcompassie is voor mij een kernbegrip. In de loop van de tijd heb ik gemerkt dat mensen vaak een negatief zelfbeeld hebben; zij zijn streng voor zichzelf, zij veroordelen zichzelf voor wat er niet goed gaat in hun leven. Een milder en positief zelfbeeld zie ik als de sleutel tot bijna alles: van weten wat je wilt (en wat niet) en daarnaar handelen, fijne relaties, in je kracht staan tot zelfverwezenlijking. Zo probeer ik mensen te helpen, zodat ze opbloeien en weer gaan stralen. En dat is zó mooi!’

Komen je cliënten uit een bepaalde leeftijdscategorie?
‘Ik heb ze van ongeveer 20 tot 55 jaar oud, maar ik zie wel wat meer jongeren van rond de 30. Die komen bij mij relatief vaak met burn-out klachten. Omdat ik zelf een burn-out heb gehad, kan ik hen goed invoelen, adviezen geven, ondersteunen. En de vraag stellen: hoe komt het eigenlijk dat je jezelf hebt opgebrand?’

Komen er ook mensen bij je die depressief zijn?
‘Natuurlijk komen er mensen die in een dip zitten. Als iemand echter klachten heeft die misschien op een depressie wijzen, zal ik diegene altijd verwijzen naar de eigen huisarts. Als life-coach ben ik daarvoor niet gekwalificeerd.’

Ik vermoed dat veel van je cliënten een meer of minder donkere periode in hun leven meemaken. Kan er licht zijn zonder donker?
‘In de natuur zijn licht en donker onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals Yin en Yang. Dag en nacht, lichte en donkere seizoenen, de cyclus van leven en dood. De mens maakt deel uit van de natuur, dus ook in hem zijn licht en donker vanzelfsprekend aanwezig. Spiritueel beschouwd zou ik het zo willen formuleren: wat we in onszelf hebben omarmd, wat we willen aankijken en willen laten zien aan anderen, dat staat in het licht. Waar we in onszelf vandaan willen, wat we van onszelf niet fijn vinden of moeilijk kunnen accepteren, dat zijn onze schaduwkanten. Maar dat wat in de schaduw staat, hoeft niet donker te zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat iemands innerlijke kracht in de schaduw staat, omdat diegene niet heeft geleerd dat die kracht er mag zijn. Een negatieve kijk op je persoonlijke eigenschappen heeft vaak te maken met het idee dat iets ‘niet zo hoort’; men wil graag zijn zoals men denkt dat de omgeving van hen verlangt. Dat denken doorbreken, is voor veel mensen een stap in het licht zetten.

Als je het nieuws dagelijks volgt, lijkt de hele wereld een donkere plek. Ik ben nogal een idealist: als iedereen met zijn schaduwkanten aan de slag zou gaan, zou de wereld zeker een prettiger plek worden. Maar eigenlijk zijn er zoveel mensen die elke dag licht verspreiden! Bijvoorbeeld iemand die even naar je glimlacht… Die lichtpuntjes, daar geloof ik in. In essentie hebben wij allemaal goede intenties en verlangen we naar het licht.’

Ronald Touw

Join us in search of the light!

Be the Light: Candlelight Concert

Vrijdag 20 december 2019
Nieuwe Kerk
€35,-

LAATSTE KAARTEN

Bestel kaarten
GA TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT