Projecten

Vrienden maken impact

Al bijna 75 jaar ondersteunt de Vereniging Vrienden het Residentie Orkest in zijn ambities. Dit seizoen worden de projecten Portiekmuziek, het Stadsorkest en de One Minute Symphony XL ondersteund.

Stadsorkest The Residents

Hét orkest waar basisschoolleerlingen uit heel Den Haag aan kunnen meedoen.

One Minute Symphony XL

Compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium schrijven een korte symfonie voor het Residentie Orkest.

Portiekmuziek

We brengen mensen die dicht bij elkaar wonen samen en organiseren kleinschalige ontmoetingsconcerten.

Vrienden maken impact

Lees hier meer over de impact die de Vrienden hebben gehad in de afgelopen seizoenen.

Appeltaartconcerten

Mede dankzij steun van de Vrienden heeft het Residentie Orkest in 2018 en 2019 verschillende Appeltaartconcerten kunnen geven. Een initiatief van Stichting Appeltaartconcerten,
, waarbij ensembles concerten verzorgen in een bejaardenhuis, verzorgingshuis of instelling. Bekijk hier een korte impressie van dit project.

Korte impressie

Nieuwe hoorns

Een hoorn is geen viool: waar een viool alleen maar mooier gaat klinken als hij ouder wordt, gebeurt met een hoorn precies het tegenovergestelde. Om de kwaliteit van onze hoorngroep recht te kunnen doen, wilde het Residentie Orkest daarom investeren in nieuwe hoorns. Dankzij een succesvolle crowdfundingsactie kon de Vereniging Vrienden €35.238,58 bijdragen aan de aanschaf van vijf gloednieuwe hoorns. Een investering waar zowel de musici als de concertbezoekers van genieten!

De hoorngroep test de hoorns

Serie ‘Up Close & Personal’

De Vereniging Vrienden heeft het mogelijk gemaakt om te investeren in de kamermuziekserie ‘Up Close & Personal’. Musici uit het Residentie Orkest stellen hun eigen programma samen en vertellen tijdens het concert over hun keuzes. Regelmatig stonden onbekende en Nederlandse werken op de lessenaar. De Vereniging heeft deze serie meer dan 10 jaar structureel ondersteund. Nog steeds ontvangen Vrienden 10% extra korting op de series in de Nieuwe Kerk: Up Close & Personal, Klassiekers in de Nieuwe Kerk, en de combiserie Residentie Orkest in de Nieuwe Kerk.

Bekijk alle series

Kamermuziek in de Nieuwe Kerk

One Minute Symphony

De One Minute Symphony is een bijzonder samenwerkingsproject tussen het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Voor specifieke concerten in de Symphonic Friday serie schrijft een jonge componist een compositie van één minuut voor de bezetting van het desbetreffende concert. Inspiratie halen ze uit een ontmoeting in Den Haag. Degene op wie de mini-symfonie is gebaseerd, wordt uitgenodigd om de première te beluisteren. Financiële steun van de Vrienden maakte het mogelijk om dit project op de vrijdagavond te continueren. In seizoen 2019/2020 draagt de Vereniging Vrienden bij aan ‘One Minute Symphony XL’, waarin één van de componisten uit seizoen 2018/2019 een compositieopdracht krijgen rondom het thema 75 jaar vrede.

Volg de jonge componisten hier

Beluister alle composities

Nieuwe pauken

De Vereniging Vrienden vierde haar zeventigjarig jubileum met een prachtig cadeau aan het Residentie Orkest: een set nieuwe pauken. Op zondag 6 december 2015 mocht voorzitter Han Moraal een cheque van €33.000 overhandigen. Vaste dirigent Jan Willem de Vriend noemde deze Schnellar paukenset ‘de Stradivarius onder de pauken’. Nog steeds kunt u bij vrijwel ieder Residentie Orkest concert deze pauken beluisteren.

Han Moraal rijkt cheque uit