Wolfgang App

ontdek wat je hoort

Het Residentie Orkest stelt de nieuwe klassieke muziek app Wolfgang beschikbaar tijdens alle vrijdagavond- en zondagmiddagconcerten in het Zuiderstrandtheater.

Met de app wil het Residentie Orkest de concertbeleving van bezoekers en luisteraars vergroten door uitleg en verhaal te bieden. Wolfgang is gratis te downloaden in de App Store (IOS) en Play Store (Android) of via www.wolfgangapp.nl.

Wolfgang is een smartphone-applicatie waarmee de klassieke muziek luisteraar muziek intensiever kan begrijpen en beleven. Terwijl de musici spelen, biedt de app uitleg en verhaal over wat er op dat moment in de muziek te horen valt. Af en toe een blik op de smartphone is voldoende; de app biedt bondige en zorgvuldig getimede zinnen. Zo vormt Wolfgang een eigentijds instrument om de betrokkenheid van het publiek bij klassieke muziek te vergroten.

De app is zo ontworpen en getest dat het in de concertzaal geen overlast veroorzaakt voor andere bezoekers. De app ontving al een prestigieuze iF Communication Design Award voor het ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid.

Wolfgang is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema in samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en ontwerpbureau Fabrique. De app is inmiddels meer dan 6.000 keer gedownload, en ingezet bij concerten van onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Philharmonie Zuidnederland, Holland Festival, Muziekgebouw aan ’t IJ, Muziekgebouw Eindhoven en De Doelen. Wolfgang is mogelijk gemaakt door Stichting DOEN en het VSBfonds.

De concerten